0

Р осен Димитров-Близнака несъмнено е легенда на бойните спортове в България. За последните близо 20 години той си извоюва реномето на безстрашен боец, който не се огъва пред нищо. Росен е трикратен световен шампион по бойно самбо, както и европейски първенец. Той е също така шампион на Стария континент и по боеве с голи ръце. Димитров е многократен шампион на България по самбо и джудо. Паралелно с това той има и атрактивна кариера в ММА, където записва шеметните 35 победи и 4 загуби.
След края на активната си кариера той е и успешен треньор, а от 2021-а е президент на федерацията по самбо.

На 17-ти ноември, петък, в София ще се проведе историческото първо състезание на най-голямата световна организация по бой с голи ръце BKFC. Домакин ще бъде „Арена София“ и цялата галавечер ще бъде излъчена на живо по DIEMA SPORT 2. На голямото събитие може да очакваме адреналин, емоция и истинско зрелище, защото участници от 11 държави ще се изправят в знаменити сблъсъци. Гвоздеят на галавечерта ще бъде именно битката на Росен Димитров срещу Тодор Желязков.

Близнака се завръща на арената след отсъствие от четири години, но бе категоричен, че е готов за битка. Той бе гост в нашето предаване „МачКаст“.

„Не съм се качвал на ринга от четири години, но това не означава, че съм спрял да тренирам или опитът ми е изчезнал. Цял живот се състезавам, така че това го приех
като поредното предизвикателство. Бях качил малко излишни килограми, бях надебелял и не бях в най-добрата си физическа форма. Бях на море със семейството ми, но получих предложението и реших да приема“, сподели боецът пред нас.

Близнака призна, че Тодор Желязков е основната му мотивация да се качи отново на ринга в първия подобен двубой за него в богатата му кариера.

„Казах на организатора, г-н Любомир Геджев, че с други хора не искам да се бия. С него си имаме лека закачка през годините. Имаме среща в миналото в ММА, в която го победих и оттогава си имаме тази закачка. Той не изпита моето уважение като спортист и сега мисля да го накажа“, уточни Димитров.
„Подготовката за боя е абсолютно идентична с тази, която съм практикувал през годините, с която съм ставал световен шампион и съм побеждавал в ММА битките си. Нищо по-различно не правя“, добави Близнака. Той допълни, че се готви за двубоя от началото на лятото, с двуразови тренировки.

Трикратният световен шампион по бойно самбо сподели още, че при евентуална победа, това е възможно да бъде последното му излизане на ринга. Кариерата му започва през далечната вече 1995 година, когато с брат му Румен започват да тренират на стадион „Локомотив“ в столицата. Следва шеметна кариера, изпънена с много успехи и награди. „Това за мен е начин на живот. Цял живот ходя по състезания и съм свикнал с това ежедневие. Не се чувствам добре, когато не тренирам и не се съревновавам“, споделя още той.

BKFC

 BKFC

Президентът на федерацията по самбо изрази задоволството си от това, че България става все по-привлекателна дестинация за различни бойни събития. Наскоро в страната ни бяха организирани първо Glory 89, в която участие взе най-добрият ни кикбоксьор Стоян Копривленски, както и легендата Бадр Хари, а след  това и Max Fight 56, на която специален гост бе световната мегазвезда Конър Макгрегър.

„Ако някой ми беше казал, че за два месеца у нас ще има такива събития, щях да му кажа, че е луд. Това, което се случи, е похвално. Сега в галата на 17 ноември ще участват най-елитните бойци на България. Това ще бъде нещо феноменално“, заяви Димитров за събитието в петък.

Близнака използва възможността, за да благодари на Министерството на младежта и спорта, съдействало за подготовката на българските бойци по самбо, участвали на световното първенство в Ереван. На планетарния шампионат България отново завоюва световна титла при мъжете след 9-годишна пауза (преди три години Мария Оряшкова бе №1 при жените, печелейки шестата си световна титла – бел.ред.). Направи го Иван Хърков в кат. до 79 кг., като на финала победи представителя на домакините Борис Шатверкян с категоричния резултат от 5:0 точки.  

Димитров е баща на две момичета, които няма да присъстват на боя му с Тодор Желязков. До него ще бъде обаче неговият брат близнак Румен. „Обичам си децата, жената и семейството. Гледам да се грижа за тях, да ги водя в залата, за да придобият някаква обща физическа подготовка. Моите момичета, няма да ме гледат на живо. Брат ми винаги ми е бил опора и ми е помагал много. Винаги съм по-спокоен, когато е до мен край ринга“, призна още Росен Димитров пред „МачКаст“.
Близнака призна също така, че големият пример за него в спорта е бил Фьодор Емеляненко.

ЕКАТЕРИНА ТОМОВА

БОГОМИЛ РУСЕВ