0

Д оц. Николай Лазаров, началник на АГ-клиниката в УМБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" разказва в интервю за "Здравен Телеграф" какви са типичните гинекологични проблеми, с които жените се сблъскват през лятото. Как протича коронавирусът при бременните, които са най-честите усложнения, които могат да настъпят и какъв е рискът за новородените. На тези и други важни въпроси, отговаря доц. Лазаров.

Доц. Николай Лазаров, началник на АГ-клиниката в УМБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" разказва в интервю за "Здравен Телеграф" какви са типичните гинекологични проблеми, с които жените се сблъскват през лятото. Как протича коронавирусът при бременните, които са най-честите усложнения, които могат да настъпят и какъв е рискът за новородените. На тези и други важни въпроси, отговаря доц. Лазаров.

- Доц. Лазаров, как протича Ковид-19 при бременните жени?
- Д-р Какарашев, през по-голямата част на 2020 година на бременните жени се гледаше като на едва ли не защитена група по отношение на инфекцията със SARS-CoV-2. Впоследствие се придоби общото впечатление, че заболяването е по-малко разпространено в тази популация и у засегнатите протича асимптоматично или със слабо изразена клинична картина, предимно със субфебрилна температура и главоболие. Първите два официални случая на бременни с Ковид-19 в България бяха докладвани от нашата болница УМБАЛ “Проф. Д-р Стоян Киркович“ АД, Стара Загора през месец октомври 2020 година. Пациентките постъпиха в разстояние на два дни и случаите им предизвикаха широк медиен интерес. Тогава и двете жени родиха здрави доносени деца и бяха изписани от болницата в добро състояние, без усложнения.
- Как се развиха нещата в хода на пандемията?
- С напредването на „втората“ и особено при „третата вълна“ обаче се промени цялостната епидемична ситуация в страната и света, в това число и за бременните жени. И ако дотогава е съществувал митът за някаква форма на устойчивост на бременните жени срещу вируса, то той рухна откровено бързо.


- Моля кажете, колко опасна е Ковид-инфекцията за бременните?
- Едно от първите големи проучвания за влиянието на COVID-19 върху изхода от бременността, публикувано през месец април тази година, от учените на Оксфордския Университет, заключи че бременните, инфектирани с SARS-CoV-2 вируса са изправени пред значително по-висок риск от тежки усложнения на майката и плода, в сравнение с тези без вируса. От друга страна бременните, разболели се от Ковид – 19 показват по-голяма честота на получени усложнения. Те се нуждаят много по-често от интубация и интензивно лечение в сравнение с небременните заболели в същата възрастова група.
- Как ще обясните факта, че бременните са по-уязвими от тежко протичане на Ковид?
- При бременност има завишени изисквания към капацитета и функциите на дихателната и сърдечносъдовата система и всяка една дихателна инфекция е сериозно изпитание за организма на жената. Базирайки се на опита, който ние в България вече имаме, можем да потвърдим тези изводи.
- Имате ли протокол за лечение на Ковид-19 при бременни жени?
- Още с първата вълна през 2020 г. бяха разписани първите протоколи на поведение при бременни с коронавирус. През месец март 2021 година със заповед на министъра на здравеопазването у нас се създаде Координационен съвет „Ковид-19 и бременност“ с председател Проф. Д-р Асен Николов. Аз също членувам в този съвет като координатор за Югоизточния район на България. Всяка седмица чрез конферентна връзка, заедно с други водещи акушер - гинеколози, координатори на другите райони докладваме каква е ситуацията по райони, координираме действията си и обсъждаме новостите по темата. Първата задача, която изпълни този съвет бе да изработи и разпространи алгоритъм на поведение при случаи на Ковид и бременност до всички РЗИ-та и болници с родилна дейност в страната. Очаквам през месец септември на Националния конгрес на акушер-гинеколозите да бъдат обобщени данните за България до момента и да се направят някакви временни официални статистики и изводи.
- И все-пак, какви са предварителните изводи и тенденции които констатирате?
- Засега можем да потвърдим, че Ковид-инфекцията може да се свърже със значително повишен риск от майчина заболеваемост и смъртност, както и с патологични усложнения за новороденото. За радост при Ковид-позитивните случаи, протичащи без симптоми или с леко изразени такива, прогнозата е доста добра, сравнима с тази при здравите бременни и родилки.
- Какви са най-честите усложнения при бременните, боледуващи от Ковид-19?
- Причините, водещи до тежки усложнения и смърт при бременни не се отличават от тези при останалите болни. При най-тежкото протичане на Ковид-инфекцията, те развиват тежка дихателна недостатъчност, правят Ковид-пневмония, както и съдова патология с увреждане на съдовия ендотел. Като късно усложнение се явява нарушеното кръвосъсирване и възникването на тромбози.
- Разкажете ни интересни случаи с ваши Ковид-бременни...
- Добре, ще ви разкажа ! По повод на съдовите нарушения имахме случай на бременна, преболедувала преди повече от месец, която получи инсулт, но за щастие беше успешно реанимирана, запази и доизноси бременността си и роди здраво бебе по оперативен път. Имаше и други случаи със съдова патология, като например запушване на бедрената вена при бременна жена.
- Има ли нещо притеснително в състоянието на родилната помощ у нас?
- Родилната помощ у нас е добре струкурирана. Има няколко големи центрове, предимно Университетски болници, които покриват територията на страната, като осигуряват методична, консултативна и лечебна дейност в съответните райони. Все-още има какво да се желае по отношение на женската консултация, обхващане, проследяване и запознаване на всички бременни със спецификата на протичането на бременността и раждането.
- Защо това е важно?
- Важно е, защото колкото по-осведомени са пациентките ни, толкова са по-спокойни и по-добре сътрудничат на нашите усилия да им помогнем. Респективно това води и до по-благоприятни резултати !
- Какви препоръки ще дадете на бременните?
- Бих препоръчал на бременните да търсят лекарска помощ своевременно, при първото съмнение за Ковид-инфекция. Ранната диагноза, консултиране и своевременно насочване към квалифицирано лечебно заведение за адекватна терапия е наложително. При случаите, завършили фатално, пациентките постъпват във вече тежко увредено състояние и тогава ефективността на мероприятията, дори и адекватни, и приложени в пълен обем не дават желаният резултат.
- Какво се случва с децата, родени от Ковид-бременни?
- Децата, родени от инфектирани с Ковид-19 майки също е по-вероятно да развият усложнения, най-често свързани с преждевременните раждания и нуждата от интензивна неонатална грижа. Това се налага, защото често бременността бива прекъсвана преждевременно чрез Цезарово сечение поради влошеното състояние на майката.
- Застрашен ли е плодът?
- Понастоящем няма научни данни за вертикален механизъм на предаване на инфекцията, тоест от майката на плода през плацентата, още наричан „трансплацентарен“. Засега вродената Ковид-19 инфекция е изключена от учените.
- Но нали новороденото бива гушкано от майка си и това пренася Ковид-инфекцията?
Така е. Рискът от инфектиране на новороденото след раждането, в резултат от общуването му със заразената майка, вече е реален. Колегите от Оксфордския Университет съобщават, че само 12.9 % от новородените на майки с Ковид-19 са дали положителен PCR-тест след раждането, с което заключават, че кърменето не изглежда да повишава риска от предаване на вируса на новороденото.
- Развива ли се повторна инфекция при някои бременни?
- Да, понякога се развива! Ре-инфекцията със SARS-CoV-2 по принцип е рядко наблюдаван феномен. Докато в международната литература има изнесени спорадично случаи за повторно инфектирани бременни жени, у нас досега не ми е известно да съществува подобен доклад. Факт е, че не при всички преболедували се образува достатъчен брой вирус-неутрализиращи антитела, което ги прави уязвими от повторна инфекция.
- Лято е. Кажете какви са сезонните заболявания в гинекологията?
- През летния сезон и морските ваканции, най-честата гинекологична патология са урогениталните, бактериални, гъбични и вирусни инфекции. Хората най-често асоциират тези инфекции със къпането в обществени водоеми. При попадане на силно химически обработена вода, особено с активен хлор, във влагалището на жената, може да се наруши нормалната влагалищна флора и да се потисне нейната защитна функция. Така женската полова и отделителна системи стават уязвими за инфекциозни причинители. Същият ефект има и продължителното лечение с антибиотици, което често води до развитието на гъбични инфекции на вулвата и влагалището.
- Какво да правят жените като получат дисбактериоза?
- Препоръчвам им да прилагат вагинално пробиотични препарати, съдържащи млечно-кисели бактерии, както и да ползват предпазните средства по време на секс. Причината за по-честите генитални инфекции през лятото са заболяванията, предавани по полов път. Най честите от тях са хламидиазата, гонореята, гениталния херпес и кондиломите.
- Кои са най-честите гинекологични симптоми при жените с урогенитални инфекции?
- Жените се оплакват от вагинално течение, сърбеж, поява на обриви или брадавици по външните полови органи, парене при уриниране, често уриниране и болка при сексуален контакт. Важно е да се спазва добра интимна хигиена и да се ползват предпазни средства при полов акт. Това е най-добрата профилактика на урогенитални инфекции. При вече появили се симптоми, навременното адекватно лечение е незаменимо. Самолечението при гинекологични проблеми изобщо не е препоръчително.
- Какво трябва да направи жена с бяло течение?
- Независимо от цвета му, гениталното течение обикновено е показателно за наличие на инфекция. Гинекологичен преглед и микробиологично изследване са правилният подход при поява на подобни оплаквания. Това дава възможност за избор на подходящи медикаменти в конкретния случай и за прецизиране на терапията.