0

К олкото и на някои да не им се иска, на 28 март, в 3.00 ч. местно време, България ще премине към лятното часово време.

Колкото и на някои да не им се иска, на 28 март, в 3.00 ч. местно време, България ще премине към лятното часово време.

Тогава ще трябва да преместим часовника с 1 час напред. Заради това ще спим с час по-малко.

Лятното часово време е въведено у нас още през 1979 година. Всъщност идеята за промяна на времето за първи път се реализира от германското правителство по време на Първата световна война. След това и Великобритания последва този пример.

Първоначалната цел на мярката е да се пестят разходи за осветление чрез увеличаването на дневна светлина. Дали обаче това има ефект в днешно време? През последните години десетки държави се отказват от използването на лятно часово време, а държавите-членки на ЕС все още не са решили казуса.

Според експерти един час по-малко сън веднага се отразява на организма ни. Затова и адаптацията за някои хора е доста тежка. Въпреки това всичко е строго индивидуално - има хора, които се нуждаят само от 5-6 часа сън, а други поне от 8-9 часа. „Трябва да имате предвид, че сънят се състои от две категории. Едната е продължителност, другата е качество. Човек може да лежи дълго в леглото, но да не спи пълноценно. За други пък, които да речем са ходили в казарма и са свикнали да стават рано, нямат проблем с промяната на времето“, смята проф. Божидар Димитров, експерт по психофизиология.

Според него обаче по-притеснителното е, че хората и без това спят с час по-малко в сравнение с миналия век. Причината за това са новите технологии - интернет и телефоните. Смяната на часовото време ще окаже по-голямо влияние най-вече върху учениците, защото при тях 1 час сън е от значение. Заради недоспиването най-вероятно ще бъдат по-разсеяни, ще имат проблеми с концентрацията и паметта. Особено внимателни трябва да са и шофьорите, както и хората, които работят с машини.

Според проф. Димитров адаптацията към промяната отнема около седмица. „Все пак им препоръчвам да си лягат поне половин час по-рано. Малко са хората, които страдат от някакви неразположение през този период. Трябва да изтъкнем и че всъщност тази мярка няма икономически ефект и това е установено отдавна. Имало е такъв преди 100 години. В хода на историята обаче много неща се отричат, но вече е останало като някаква традиция и не вярвам скоро да се промени“, посочва проф. Димитров.

Все пак според него има и положителен ефект от въвеждането на лятното часове време и това е, че се удължава светлата част на деня. Това е добре дошло за хората, които се депресират от бързото стъмняване през зимата. Също така трябва да знаем, че смяната на времето не означава безсъние, а по-скоро липса на достатъчно сън. Затова е безсмислено да се консултираме с лекар или да пием медикаменти. Кога има сигнал че страдаме от безсъние и трябва да потърсим експерт? Ако сутрин сме отпаднали, не се чувстваме бодри и свежи. Това може да е придружено със сухота в устата и главоболие. Също така ставаме раздразнителни.

Сред симптомите са и загуба на памет за елементарни неща от ежедневието, както и проблеми с храненето. В някои случаи се наблюдава повишен апетит и дори напълняваме, а в други - обратното. Тогава вече трябва да посетите специалист по съня. „Дори сега с изненада научих, че много хора са започнали да се занимават с тази наука, което ме учудва, казва проф. Димитров. Според него краткият следобеден сън е за препоръчване. В 14 часа е пикът към склонност към задремване. „Затова е добре да се спи около 30-40 минути следобед, най-много час. Кратката дрямка тогава е полезна. Тогава човек се чувства отпочинал и може да работи до късно през нощта. Дори в света има фирми, които са го въвели официално. Повече от 1 час сън през деня не е добре, защото вече се навлиза в дълбокия стадий на съня“, обяснява експертът.

Преминаването от зимно към лятно часово време се отразява неблагоприятно върху съня, сърцето и дори върху кожата, сочат международни изследвания.
Смяната на времето, съпътствана от загубата на един час сън, може да причини кожни проблеми, обяснява Кандис Браун от лондонска клиника по пластична хирургия, цитирана от в. "Дейли експрес". "Всяко смущение в циркадния ритъм, колкото и да е незначително, влияе върху човешкото здраве и в частност върху кожата. Кожните клетки също имат вътрешен биологичен часовник и смяната на времето "разстройва" способността им да се подмладяват и обновяват", казва Браун.
За да предпазим кожата си от раздразнения и преждевременно стареене, специалистката съветва да използваме ексфолиращи и овлажняващи средства, да ограничим употребата на кофеин и да се храним малко по-рано от обичайното.
Думите й потвърждава и дерматоложката д-р Ема Уеджуърт: "Без съмнение смяната на времето оказва влияние върху кожата. Тя е изключително динамичен орган, който реагира на промените в заобикалящата среда".

Специалистите потвърждават, че смяната на времето се отразява и върху съня. Загубата на един час почивка през нощта води до недоспиване и чувство на умора. За да компенсират тази липса, експертите препоръчват на хората да вземат горещ душ преди лягане, да медитират и да спят голи. Валерианът също помага за отпускане на ума и тялото, напомнят специалистите.
Сърцето също страда от преминаването от зимно към лятно часово време. Изследване на учени от университета на Алабама, САЩ, показва, че в деня след смяната на времето рискът от инфаркт се увеличава с 10 процента.

В неделя срещу понеделник хората обикновено си набавят с 40 минути по-малко сън, което подлага тялото на сериозен стрес и може да повиши риска и от инсулт. Според проучване на специалисти от университета на Турку, Финландия, опасността от мозъчен удар е с осем процента по-висока след смяна на времето, а за хората над 65 години - с над 20 процента.


Без телевизия вечер

За да спим добре през нощта, не бива преди лягане да гледаме много телевизия и особено филми на ужасите. Не се препоръчва и да играем на игри и да сърфираме в интернет. Причината е, че излъчват синя светлина, която „убива“ мелатонина, който помага за добрия сън.

„Технологиите се превърнаха в напаст, но според мен ще се вземат мерки едва след 20 години, когато вече ще е късно“, коментира проф. Димитров. Той дори дава за пример САЩ. В няколко щата там е било решено децата да започват училище с час по-късно и това е повишило резултатите им.

Също така, ако искаме да спим добре, трябва да забравим и за кафето и колата. Причината е, че те ободряват и блокират рецептори в мозъка, свързани с дремливостта. Според специалистите обаче това също е много индивидуално. Има хора, които след 1 кафе стават хиперактивни, а на други не им влияят дори три кафета.