0

С амо София-град е в червена зона по ниво на заболеваемост от COVID-19 на двуседмична база. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

Областите с най-ниска заболеваемост от коронавирусната инфекция на 14-дневна база и попадащи в зелена зона са Благоевград, Пазарджик, Смолян и Кърджали. Останалите области са в жълта зона.

Заболеваемостта в страната от COVID-19 на двуседмична база е 145 на сто хиляди души население. Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е взел общо 36 756 жертви. От началото на пандемията до момента са потвърдени общо 1 147 812 случая на заболяването, като 166 417 от тях са активни. 944 639 са излекуваните пациенти.

Според картата на епидемичната обстановка, разделена на пет региона и указваща заетостта на болничните легла за интензивно лечение на пациенти, заразени с инфекцията, три от регионите са в най-ниския етап - нула. Двата региона, обхващащи областите Видин, Монтана, Враца, София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Шумен и Търговище, са в етап едно. До дни не се очаква промяна.