0

В аксината срещу Ковид-19 на "АстраЗенека" осигурява силна защита срещу заболяване и пълна защита срещу хоспитализация и смърт при всички възрастови групи, сочат резултати от клинични тестове в САЩ, обявени от компанията и цитирани от Асошиейтед прес.

Ваксината срещу Ковид-19 на "АстраЗенека" осигурява силна защита срещу заболяване и пълна защита срещу хоспитализация и смърт при всички възрастови групи, сочат резултати от клинични тестове в САЩ, обявени от компанията и цитирани от Асошиейтед прес.

Компанията "АстраЗенека" съобщи, че експертите й не са идентифицирали проблеми с безопасността на ваксината, включително и образуване на тромби, за което се съобщава в Европа. Учените не са открили повишен риск от тромбози сред повече от 20 000 души, получили поне една доза от ваксината на "АстраЗенека".
Тя е разрешена за употреба в повече от 50 страни, но все още не е получила зелена светлина в САЩ. В американското изследване са участвали над 30 000 доброволци, две трети от които са приели ваксината, а останалите - плацебо.


"АстраЗенека" съобщи в изявление, че ваксината й срещу Ковид-19 е със 79 на сто ефективност при предотвратяване на симптоматично протичане на инфекцията и е 100 процента ефикасна срещу тежко протичане на болестта и нужда от хоспитализация. Изследователите казват, че ваксината е ефикасна при всички възрастови групи, включително и при по-възрастните, което не бе установено при предишни проучвания в други страни.
"Тези резултати потвърждават наблюдаваните преди", каза Ан Фолси от медицинския факултет на университета в Рочестър, един от ръководителите на изследването. "Вълнуващо е, че наблюдаваме същите резултати за ефективност за пръв път и при хора над 65 години".
Джулиан Танг, вирусолог от университета в Лестър, който не е участвал в изследването, го определя като "добра новина" за ваксината на "АстраЗенека".
"Предишните тестове във Великобритания, Бразилия и Република Южна Африка бяха проведени по различен и непоследователен начин и се смяташе, че американският регулатор никога няма да одобри ваксината на "АстраЗенека" на тази база, но сега американските клинични тестове потвърждават ефективността на тази ваксина", каза той.
Учените очакваха резултатите от проучването в САЩ с надеждата, че то ще внесе яснота по въпроса колко добре действа ваксината.
Великобритания първа одобри използването на ваксината въз основа на частични резултати от изпитания във Великобритания, Бразилия и Република Южна Африка, според които ваксината е 70 на сто ефективна. Тези резултати бяха помрачени от грешка в производството, която доведе до това, че част от участниците получиха само половината от първата доза. Учените отначало не признаха за тази грешка.
След това дойдоха и други въпроси за това колко добре ваксината защитава по-възрастните хора и колко дълъг да е периодът между двете дози. Някои европейски страни, сред които Германия, Франция и Белгия, първоначално не предлагаха ваксината за възрастните си граждани и промениха решението едва, след като данните показаха, че тя предлага защита на възрастните хора.
Миналата есен американското управление по храните и лекарствата спря за шест седмици проучването на ваксината на компанията сред 30 000 американци, докато регулаторът не получи пълна информация, свързана с неврологични оплаквания от Великобритания и в крайна сметка не се установи, че няма доказателства оплакванията да са свързани с ваксината.
Повече от десет страни, предимно в Европа, миналата седмица временно прекратиха използването на ваксината на "АстраЗенека" след съобщенията за поява на тромбози при имунизирани. В четвъртък Европейската агенция по лекарствата обяви след проучване, че ваксината не повишава риска от тромбози, но не може да се изключи, че е свързана с два много редки вида тромбози.
Франция, Германия, Италия и други страни възстановиха имунизирането с ваксината в петък, а някои водещи политици се ваксинираха именно с нея, за да покажат, че е безопасна.
От "АстраЗенека" обявиха, че ще продължат да анализират данните от САЩ и че те скоро ще бъдат публикувани в научно издание.