И зненадващо откритие!

Консумирането на авокадо по време на бременност намалява риска от алергии за бебето.

Причината - плодът съдържа специфични хранителни вещества и биоактивни съединения.

Проучване, публикувано в списание Pediatric Research, оценява ефекта от консумацията на авокадо по време на бременността по отношение на риска от хранителни алергии при децата, в сравнение с липсата на консумация.

Бременните жени, които ядат много сладкиши и печени храни, може да имат деца с по-висок риск от хранителни алергии.

По същия начин провъзпалителната диета, богата на нездравословни храни, предразполага към астма при потомството.

Обратно, алергичният ринит, екземата, астмата и хриповете са рядкост при децата на майки, които са яли повече зеленчуци и кисело мляко или са се придържали към модел, подобен на средиземноморската диета, по време на бременността. Антиоксидантите в плодовете и зеленчуците могат да обяснят този ефект с модулиране на развиващата се имунна система.

Данните са от проучването Kuopio Birth Cohort (KuBiCo), което включва жени, родили децата си между 2013 и 2022 г. Включените в окончателния анализ 2272 участници са представителни за всички жени, родили децата си през този период.

На 12-месечна възраст рискът от хранителни алергии е бил два пъти по-голям при децата на неконсуматори на авокадо – 4,2% спрямо 2,4% при родените от консуматори на авокадо. Сред жените, които са консумирали авокадо, детето е било с приблизително 44% по-нисък риск от хранителна алергия на 12 месеца след компенсиране на множество други рискови фактори.

Алергичният ринит и екземата обаче не показват значителна разлика с консумацията на авокадо в напълно коригирания модел. Тъй като тези нарушения могат да се развият по-късно, за да се обхванат тези резултати, са необходими по-дълги периоди на проследяване, за разлика от хранителните алергии, които обикновено се проявяват на 6-12 месеца, когато започват да се приемат твърди храни.

Източник: БГНЕС