2

Е ксперти алармират, че рядка и много опасна бактериална инфекция се разпространява с огромна скорост в Япония, като властите се борят да идентифицират причината.

Броят на случаите през 2024 г. се очаква да надхвърли рекордните числа от миналата година, като същевременно нараства загрижеността, че най-тежката и потенциално смъртоносна форма на стрептококова болест от група А – синдром на стрептококов токсичен шок– ще продължи да се разпространява заради наличието на силно вирулентни и инфекциозни щамове бяха потвърдени в Япония, предава Guardian.

Националният институт по инфекциозни болести на Япония заяви: „Все още има много неизвестни фактори по отношение на механизмите зад фулминантните (тежки и внезапни) форми на стрептококи и ние не сме на етапа, в който можем да ги обясним“.

Временните данни, публикувани от института, регистрират 941 случая на на инфекцията, докладвани миналата година. През първите два месеца на 2024 г. вече са регистрирани 378 случая.

Докато възрастните хора се считат за изложени на по-голям риск, щамът от група А води до повече смъртни случаи сред пациенти под 50 години. От 65 души под 50 години, които са били диагностицирани със заболяването между юли и декември през 2023 г., около една трета, или 21, са починали, съобщава вестник Asahi Shimbun.