0

П рез септември пациентите, които нямат електронен подпис, ще получат достъп до електронното си здравно досие. Тогава започва сдвояването на регионалните здравни каси. Това заяви пред „Телеграф“ д-р Георги Миндов, който е председател на Контролната комисия на софийските общопрактикуващи лекари.

„От септември това ще го правят подразделенията на касата. Отивате, сваляте приложението, легитимирате се, те влизат и служебно ви дават достъп до досието, до изследванията, до хоспитализациите“, обясни медикът. Той уточни, че в момента информацията е достъпна за хората, които имат електронен подпис. Оказва се обаче, че техният брой е малък.

По думите му лекарите, както и спешните медици, също нямат достъп до данните, което се надява скоро да се промени, защото това сериозно затруднява работата им и пречи да имат пълната картина за това от какво страда даден пациент, коя кръвна група е, бил ли е опериран, от какво страда, какви заболявания има и пр.

„Нито ваксини може да видиш, нито рентген. Ако пациентът не си пази документите, а колко си ги пазят с години, няма как да ги разберем. Те са в масива, но не могат да се използват“, каза още семейният лекар. 

Медици

Сериозен недостиг има и на общопрактикуващи лекари. Д-р Миндов разказа, че наскоро районният кмет на „Кремиковци“ Лилия Донкова го е потърсила с молба да намери семеен лекар в Бухово, тъй като сегашният е на 69 години и се пенсионира, но няма кой да я смени.

В резултат на това има напрежение сред хората и притеснение дали няма да останат без здравна грижа. Подобен проблем има и в столичния квартал „Дружба“. Две практики, в 28-о ДКЦ се пенсионират, а други две-три са закрити. Проблемът е, че останалите лекари не искат да записват нови пациенти, защото не смогват. Заради сложната ситуация пациентка е заплашила, че ще си направи сепуко и ще се самоубие, защото никой не иска да я запише и да я прегледа.

Д-р Миндов коментира, че лекари не се съгласяват да бъдат общопрактикуващи, но причината за това не са парите, а лошите условия на работа. Той сподели, че пациенти си позволяват да извиват ръцете на лекарите, да ги псуват и заплашват и че никой от тях не заслужава да бъде подложен на такъв тормоз, както и да се превръща в престъпник, за да угоди на някого, който иска да му се издаде електронна рецепта без преглед или да му се пусне направление.