0

Р одителите, които чакат бебе, и техните близки е хубаво да се ваксинират или реимунизират срещу коклюш след консултация със своя лекар. Това заяви пред „Телеграф“ общопрактикуващият лекар от Пловдив д-р Костадин Сотиров по повод опасността от т. нар. магарешка кашлица.

Лекарите у нас проявяват повишено внимание към опасността от епидемия вследствие на информация за бум на коклюш във Великобритания и предстоящото завръщане за празниците на много българи, които живеят и работят на Острова. От началото на 2023 г. британските здравни власти са регистрирали над 1000 случая на коклюш, като ръстът е с 250% повече спрямо предходната година. Болестта се предава по въздушно-капков път.

Риск

„Болестта не толкова опасна за възрастните и по-големите деца, но може да е смъртоносна при новородените. За това хората, които очакват бебе, родители, баби и дядовци е хубава да са сигурни, че са защитени от подобна зараза. Най-малките деца изграждат имуннитет срещу коклюш след петия месец, когато приключат с имунизационния курс, при който ваксини срещу дифтерия, тетанус и коклюш се поставят на втория, третия и четвъртия месец след раждането“, разясни д-р Сотиров пред „Телеграф“. Ваксината е заложена в задължителния календар, като от нея се придвиждат общо 6 дози. Първата реимунизация се прави до двегодишна възраст, но не по-малко от една година след завършения първоначален курс от три инжекци по 0,5 мл през интервал от 30 дни. „От 2020 реимунизираме и 12-годишните“, уточни медикът.

Картина

„В момента все още нямаме притеснителни случаи на коклюш у нас. И в моята практика обаче се среща остатъчна кашлица след прекараните сезонни респираторни заболявания. Понякога тя също може да продължи до 2-3 месеца“, каза още д-р Сотиров и посъветва хората да не забравят да проветряват домовете и офисите. „Резките промени в температурите може да спомогнат за разпространението на вирусите, за това е важно болните да бъдат отговорни и да се изолират или да носят маски“, каза още лекарят, според когото всички трябва да се възползваме от достиженията на науката и да се пазим с ваксини и от сезонния грип, и от Covid-19. „Ваксината срещу коклюш също е налична и който иска, може да си я постави“, завърши д-р Сотиров.