0

Д етските ваксини за грип, които се пръскат в носа, вече са в аптеките, съобщиха пред „Телеграф“ от здравното министерство. В момента на пазара има около 5000 дози, а цената на ваксината върви между 45 и 50 лева. 

СРЕЩУ ГРИП: Над 340 000 безплатни ваксини за пенсионерите!

Ваксината е жива под формата на спрей и се предлага от няколко години на родния пазар. Въпреки че не е инжекционна, тя трябва да се поставя от лекар. Хубавото е, че по този начин се спестява стресът от убождането с игла при децата, отбелязват педиатри.

Ваксината за грип по списък в аптеката!

Защита

Този тип ваксина се препоръчва за възрастовата група от 2 до 18 години. При хлапетата, които до момента не са били ваксинирани срещу грип, трябва да се приложат 2 дози ваксина с интервал от поне 4 седмици между тях, казват още лекарите. Тя създава защита срещу грипния вирус в носоглътката на ваксинираното дете и така го пази. Препоръчителни имунизации, подходящи за деца, които посещават детски градини и ясли, са срещу варицела, срещу сезонен грип и срещу COVID-19, отбелязват в специализирания сайт plusmen.bg на здравно министерство.

ЗА ЕДНА ГОДИНА: Учениците навъртяха над 3 милиона отсъствия

Наличност

348 000 ваксини срещу грип са осигурени за пенсионерите у нас тази година. От началото на този месец джипитата имат готовност за приложението им. Налични са и около 75 000 дози безплатни ваксини срещу пневмококи. Целта на националната програма е да бъдат обхванати поне 20% от пенсионерите в България. Статистиката показва, че около 2000 души у нас умират заради усложнения на грипна инфекция.