0

У чениците в България навъртяха над 3 милиона и 300 хиляди отсъствия за миналата учебна година. Издадените електронни медицински бележки са били 3 393 369 до 15 юли, посочиха от здравното министерство пред „Здраве с Телеграф“. Средноаритметично всеки ученик е отсъствал по 15 пъти от клас през отминалата година. От 1 октомври 2023 година извинителните бележки за учениците у нас се издават само по електронен път.

Проблем

И тази година обаче родители на ученици ще се редят на опашки пред кабинетите на джипитата, за да извадят изискваната от всяко дете преди началото на учебната година здравнопрофилактичнa картa и бележки за липса на контакт със заразно болни. Въпреки готвената дигитализация на този документи реално те ще могат да се издават онлайн най-рано след месец, обяви здравният министър Галя Кондева. Причината е, че медицинските бележки не могат да се трансферират към системата на МОН.

Към момента електронно са генерирани около 50 000 медицински бележки за клинично здрави деца. Двете нови функционалности за електронни бележки и здравнопрофилактична карта за деца в училища са разработени в НЗИС, но все още не могат да се ползват. „Идеята беше те да бъдат активни като функционалности и да се ползват септември, за да може учебната година да стартира по-леко. За съжаление проведоха се две срещи с Министерството на образованието и науката и „Информационно обслужване“, проблемът в момента е, че електронните бележки не се трансферират към системата на МОН, тъй като явно има проблеми с организацията на лицата, които би трябвало да приемат този тип документи“, заяви министър Галя Кондева.

Решение

„Този процес трябва да се ускори максимално. Търси се решение, включително нормативно. Не е тайна, че някои от училищата нямат здравни специалисти, което явно затруднява от страна на МОН пускането на модула. Имаме обещанието на министъра на образованието, че ще съдействат по отношение на лицата, които трябва да получат тази е-информация, за да може тя да се трансферира. Обещано е до рамките на един месец да намерим решение на този въпрос, защото наистина по отношение на тези бележки има много напрежение сред родителите и не само“, отбеляза министърът.
Обмисля се и промяна в Наредба 3 за здравните изисквания към детските градини относно бележките за липса на контакт със заразноболни. Идеята е от една страна да се гарантира здравето на децата, които постъпват в тези заведения, а от друга да не е необходимо постоянно да се изискват този тип бележки. „Мисля, че МЗ може да се справи без законодателна промяна“, каза още тя.

В чужбина не търсят бележки при сополи

Докато майките у нас се редят на опашка да вземат заветната бележка от доктора дори за банална инфекция, в Германия такава не се изисква. Това разказва пред „Здраве с Телеграф“ българка, която е лекар в Германия и майка на две малки деца. „Като специалист мога да кажа, че висенето пред кабинета за такива бележки води до струпване на здрави и болни деца, което е риск от повторно заразяване“, обяснява още тя. Дори при сериозни инфекциозни заболявания не се изисква бележка от лекар. Правилото е болното дете да се регистрира от здравните власти. След изтичане на карантината и възстановяване на детето то отново може да посещава градина или училище. За вирус, който предизвиква кашлица и сополи, никой не търси бележки. Правилото, което родителите спазват, е, че хлапето може да се завърне в градината, но не трябва да има разстройство от 48 часа и температура от поне едно денонощие. Не се изискват и никакви изследвания за постъпване в детска градина и ясла.

Искат 60 лева за проба манту

Преди старта на учебната година бъдещите първолаци трябва да минат на проба манту, която да покаже дали децата имат антитела срещу туберкулоза. Майки във Фейсбук се оплакват, че част от личните лекари връщат децата с аргумента, че не правят пробата. Те се насочват към белодробните болници в страната, като там местата са заети месец напред. Това принуждава част от родителите да водят хлапетата в частни болници, където цената удря 60 лева. Извършването на пробата струва 20 лева, а разчитането й 72 часа по-късно струва 40 лева. Манту представлява имунологичен тест, поставянето на който има за задача да направи профилактична проверка за наличие на туберкулозна инфекция в организма. Пробата манту не е ваксина, а начин да се установи реакцията на организма на детето чрез въвеждането на малки дози антиген. При този тест ръката на изследвания човек подкожно се третира с миниатюрно количество антиген, наречен туберкулозен протеин.

4 изследвания за постъпване в градина

Четири са задължителните изследвания при постъпване в детска градина. За да ги направят, родителите е необходимо да извадят от джоба си около 60 лева, показа проверка на „Здраве с Телеграф“. Изисква се еднократен отрицателен резултат от микробиологично изследване на фекална проба. Такъв трябва да има и за чревни паразити, като пробата се взема със скоч лента. Изследванията трябва да бъдат извършени до 15 дни преди постъпване на детето в детско заведение. Задължително се изисква изследване за кръв и урина, като пробата се взема една седмица преди постъпването. Сред изследванията е и това за сифилис. На него трябва да се подложи един от родителите.