0

Д етското отделение във Враца затвори врати. При необходимост малките пациенти ще се лекуват в МБАЛ - Монтана. Това съобщиха за „Телеграф“ от здравното министерство. Кризата възникна заради недостига на лекари. При норматив от шестима специалисти, доскоро там работеха трима на цял щат и един - на половин. Те подадоха предизвестие за напускане поради условията на труд и ниското заплащане.

КРИТИЧНА СИТУАЦИЯ: Детското отделение в болницата във Враца е пред закриване

Днес надеждата на ръководството на лечебното заведение и министерството е през септември педиатрията да възстанови приема. „Към момента се водят преговори с няколко педиатри, като единият от тях вече е потвърдил ангажимента си към лечебното заведение и е подал документи за назначаване от следващия месец”, казаха от ведомството. Разговори се водят и с лекар от София, който да поеме ръководството на отделението от септември, като ще му бъде осигурено общинско жилище.

Стана ясно още, че се обсъжда допустима разлика между най-ниската и най-високата заплата в държавните болници, а не „таван“ на заплатите.

Министър Христо Хинков обяви още, че ще има осем лаборатории в София и в страната, в които ще се изследват пробите за наличие на алкохол или наркотици в кръвта, и така проблемът с малкия им брой ще се реши.

Предвижда се също така през септември да бъде въведена електронна рецепта и за изписване на антибиотици.