0

Н ай-малко 82 случая на така наречения "доматен грип" са регистрирани сред деца в четири индийски щата, пише в. "Хиндустан таймс". 

Новата вирусна инфекция е наречена "доматен грип" или "доматена треска" заради болезнените червени мехури, които се появяват по тялото на болните. Среща се при деца под 10-годишна възраст. Първият случай е регистриран в южния щат Керала. По-късно инфекцията е открита при непълнолетни в щатите Тамил Наду, Харяна и Одиша.

Индийските власти са изпратили предупреждение до всички щати и съюзни територии на страната във връзка с появата на заболяването. 

"Доматения грип" започва с невисока температура. След един или два дни по тялото на детето се появяват малки червени петна, които се превръщат в мехури, а след това в язви. Те покриват езика, венците, дланите и стъпалата.
Сред симптомите на "доматения грип" са умора, гадене, повръщане, диария, треска, болки в тялото и други грипоподобни неразположения. Детето се възстановява  след няколко дни.

Лечението му е подобно на други инфекциозни заболявания - антивирусни лекарства, почивка, прием на много течности, изолация, съобщи БТА. Според индийските лекари най-доброто решение за предотвратяване на заболяването е да се поддържа стриктна хигиена и да се дезинфекцират предмети, включително играчки.