З абавянето на когнитивните способности с напредването на възрастта е нормален процес. Храненето обаче играе ключова роля за поддържане на умствената острота, пише EatingWell.

Балансираната диета, богата на хранителни вещества, може значително да подкрепи здравето на мозъка.

„Диетата, насочена към забавяне на когнитивния упадък, трябва да включва източници на растителен протеин, да ограничава натрия и наситените мазнини и да съдържа плодове и зеленчуци, зехтин, риба, ядки и пълнозърнести храни“, обясни нутриционистът Мади Пасквариело.

Експертите посочват шест храни, които са особено полезни за когнитивната функция след 60 години:

Риба с високо съдържание на полезни мазнини

Сьомга, скумрия, сардини и херинга са богати на омега-3 мастни киселини EPA и DHA, които са пряко свързани с мозъчното здраве. Тези полезни мазнини намаляват възпалението и подпомагат когнитивната функция.

Боровинки

Ако искате да мислите по-бързо, хапвайте боровинки. Проучване показва, че хора над 65 години, които приемали прах от боровинки ежедневно в продължение на шест месеца, са подобрили скоростта на умствената обработка на информация. Ако нямате пресни, замразените са също толкова ефективни. Нутриционистът Максин Янг препоръчва една до две порции плодове на ден за оптимално здраве на мозъка.

Зеленчуци с тъмнозелени листа

Проучвания показват, че повечето хора над 60 години не консумират достатъчно тъмнозелени листни зеленчуци. Храни като спанак, кейл и къдраво зеле могат да подобрят ученето и паметта. Смята се, че витамин К е ключов за този ефект, но и други хранителни вещества като бета-каротин и витамин Е също играят важна роля.

Зеленчуци от семейство Кръстоцветни

Карфиол, зеле и броколи могат да намалят риска от когнитивен упадък, свързан с възрастта. Авторите смятат, че това се дължи на високото съдържание на антиоксиданти, които защитават чувствителните мозъчни клетки, както и на положителните промени в чревната микробиота.

Яйца

Освен че са отличен източник на протеин, яйцата са богати на холин – хранително вещество, необходимо за производството на ацетилхолин, невротрансмитер, отговорен за паметта и ученето.

Фъстъци

Фъстъците са богати на антиоксиданти, особено флавоноиди, които поддържат мозъка остър.

Източник: БГНЕС