У лтрапреработените храни са опасни за здравето и могат да предизвикат преждевременна смърт или да доведат до затлъстяване, диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания. За това алармира председателят на сдружението „За достъпна и качествена храна“ инж. д-р Андрей Велчев, позовавайки се на становище на Световната здравна организация и изследване в American Journal of Preventive Medicine.
„Истинската храна трябва да храни тялото, а не да трупа болести. Ако една храна минава през десетки индустриални процеси, тя вече е продукт. Нашата кауза е да върнем доверието към храната, произведена с грижа, а не с маркетинг“, заяви инж. Велчев и добави, че ултрапреработените храни се характеризират с висока степен на индустриална обработка и съдържат множество добавки като овкусители, оцветители, консерванти и стабилизатори.
Често са с дълъг срок на годност, но с ниска хранителна стойност и високо съдържание на захар, сол и мазнини. Той посочи, че към тях спадат саламите, кренвиршите и пастетите, много от които съдържат малко истинско месо и много добавки; газираните и енергийните напитки, солети, чипс, кроасани, нарязаният хляб, бисквити, супи на прах, плодови млека и кремчета и много други. Замразените полуфабрикати като пици, бургери, пилешки хапки и крокети също ни излагат на риск.
Рискове
Редовната употреба на такива продукти се свързва с редица здравословни рискове, включително затлъстяване, диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и проблеми с храносмилането. Затова е важно потребителите да четат етикетите и да консумират по-натурални и минимално преработени храни, когато е възможно. Такива са пресни плодове и зеленчуци, сурово месо и риба, яйца, пълнозърнести храни като кафяв ориз и булгур и бобови култури като леща и нахут.
Към тях спадат също истинското кисело мляко без добавки, бяло саламурено сирене, кашкавал без растителни мазнини, както и сурови или печени ядки без сол и ароматизатори. За предпочитане са и нерафинираните растителни масла като студено пресован зехтин или шарлан. Домашната храна, приготвена с пресни съставки без използване на полуфабрикати, също е отличен пример за непреработена храна.
