0

П андемията от бубонна чума, която е убила над 50 милиона души в цяла Европа през 14-и век не е била запалена от плъховете, както се смяташе толкова много години.

Ново проучване оспорва дългогодишни възгледи за това как Черната смърт е причинила хаос от 1346 до 1353 г. - унищожавайки половината население на Европа. Учените са открили, че въшките по човешкото тяло вероятно са били истинските виновници за разпространението на Yersinia pestis – бактерията, причиняваща чума.

Констатациите, публикувани в списание PLoS Biology, подкрепят възможността паразитите да са допринесли много повече за предишни пандемии. Д-р Дейвид Бланд от Националния институт по алергии и инфекциозни болести, базиран в Мериленд, САЩ, каза: „Тези констатации предполагат, че телесните въшки може да са по-ефективни разпространители на Y. pestis, отколкото се смяташе досега, и може да са изиграли роля в миналото за огнищата на чума. Открихме, че човешките телесни въшки са по-добри в предаването на Yersinia pestis, отколкото някога се оценяваше. Ние описваме нов механизъм, базиран на ухапване, при който набор от допълнителни слюнчени жлези, уникални за въшките, наречени жлези на Павловски, се заразяват с Y. pestis и отделят лубрикант, съдържащ чумни бацили, върху устните органи на насекомото преди хранене с кръв".