0

В аксините срещу COVID може да са отчасти виновни за нарастването на „безпрецедентните“ свръхсмъртни случаи в САЩ и други западни страни в периода на пандемията, сочи ново проучване.

Анализирайки данни за смъртността от 47 западни държави, учени от нидерландския Vrije Universiteit установиха, че свръхсмъртността е „останала висока“ от 2020 г. насам – въпреки широкото разпространение на ваксини срещу COVID и различни мерки за ограничаване.

„Въпреки че ваксините срещу COVID-19 бяха предоставени, за да предпазят цивилните от страдание от заболеваемост и смъртност от вируса COVID-19, предполагаемите неблагоприятни събития също бяха документирани“, пишат изследователите.

„Както медицински специалисти, така и граждани са докладвали за сериозни наранявания и смърт след ваксинация в различни официални бази данни в западния свят. По време на пандемията политиците и медиите ежедневно подчертаваха, че всяка смърт от COVID-19 има значение и всеки живот заслужава защита чрез ограничителни мерки и ваксини срещу COVID-19. След пандемията трябва да се прилага същият морал“, добавиха те.