0

П ациентите с инсулт ще могат да се лекуват 10 дни в неврологията. Това съобщи д-р Иван Маджаров, председател на УС на Български лекарски съюз (БЛС) преди началото на 76-и извънреден събор на БЛС. Той коментира какво са се договорили с НЗОК.

Здравната каса да заплаща два пъти в годината по 30 дни за оказване на палиативни грижи за пациентите с онкологични заболявания, предвижда Анексът към Националния рамков договор (НРД) 2023-2025 г., заяви д-р Иван Маджаров преди началото на 76-ия събор на съсловната организация. Досега Касата е заплащала два пъти за 25 дни палиативните грижи.

РАЗВЪРЗВАТ КЕСИЯТА: Здравната каса плаща още изследвания

Д-р Маджаров уточни, че в момента става дума за анекс към Националния рамков договор. „Анексът към Националния рамков договор по закон трябва да включва цени и обеми. Използвахме случая да въведем някой нови политики през цени и обеми и да запишем текстове, които бяха пропуснати при предишния рамков договор, а именно текстовете, които касаят какво се случва с болниците, които не въведат изискванията на закона за минимални възнаграждения за медицински специалисти“, добави той.„Тази година от подписването на този анекс, ако получим мандат от събора, всички ще могат да разчитат на много повече бройки разследвания, на значително по-свободен режим при необходимост от използване на ЯМР при изследване“, поясни д-р Маджаров.