0

П роблеми с парното, изгоряла крушка в банята, смяна на батерии. Това са малка част от адресите, които екипите на столичната Спешна помощ са посетили през изминалата година.
В повечето случаи с подобни проблеми се обръщат възрастни и самотни хора. По телефона те подават лъжлива информация на диспечерите. Казват, че имат много високо кръвно, че се чувстват много зле и дори, че умират. Когато линейката пристигне на адреса обаче, медиците се натъкват на съвсем друга картина. За много хора това вероятно са куриозни случаи, но за нас не са, защото работата на спешните екипи е много сериозна, отговорна и тези сигнали са обидни“, коментира пред „Телеграф“ Катя Сунгарска - говорител на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) в София. 

Абсурдно

Примерите за подобни сигнали не са единици и звучат повече от абсурдно. Така например възрастна пациентка подава сигнал, че веднага се нуждае от спешна помощ. Когато екипът пристига на място, намира жена на възраст между 60 и 70 години, която е във видимо добро състояние. На лекаря тя обяснила: „Извиках ви, защото вие сигурно имате инструменти и да ми обезвъздушите парното, понеже ми е много студено“. Друг подобен случай отново с възрастен е жена, която подала сигнал, че е с кръвно 220 на 190. Когато екипът пристигнал, се оказало, че кръвното на бабата е нормално. Тя обаче ги очаквала с апарата си, който бил с извадени батерии. На медиците жената спокойно обяснила, че не може да си смени батериите, а трябва редовно да си мери кръвното и била много притеснена, затова ги повикала. Когато я попитали защо е подала некоректен сигнал, тя отговорила: „Защото знаех, че няма да дойдете“. На друг адрес пък лекарка от спешна помощ била помолена да смени крушката в банята.

Общо

Общото между всички тези сигнали е, че пациентите подават подвеждаща информация на телефон 112. Те описват животозастрашаващи симптоми за сериозни състояния като инсулт или инфаркт. Едва на място екипите разбират, че са разкарани напразно. Понякога обаче още при подаването на сигнала става ясно, че има нещо нередно. Така например възрастна жена се обадила на Спешна помощ с твърдението, че сърцето й изстива и кръвта се качва в главата й, затова тя се поти в корените на косата. Или пък обаждане от Централна гара за мъж в инвалидна количка, който настоявал да дойде линейка, защото имал въшки и много го сърбяло. Един от случаите, които са шокирали диспечерите през изминалата година, е на жена, която се обадила, твърдейки, че е бременна от 2016 година и след шестгодишна бременност е настъпило времето да ражда. Тя обяснила, че има нужда от спешна помощ, за да бъде изродено бебето й.

Абонати

„Има всякакви случаи. Звънят ни за кошмари, за зъбобол. Възрастен мъж се обади да му изпратим спешен екип, защото от три дни не е ходил по голяма нужда. Самата аз се чувствам неудобно да разказвам тези случаи, но те са факт“, споделя Катя Сунгарска. Сред пациентите има и „редовни абонати“, които са добре познати на спешните екипи. Те си имат дебело досие с оплаквания и посещения на адреса им. Пример за това е възрастна жена, която поне веднъж в месеца звъни на Спешна помощ с уж здравословен проблем. „Екипите познават тази жена, диспечерите също, но когато тя се обади и каже: „Този път наистина е сериозно, трябва ми помощ“, ние изпращаме екип. На един такъв сигнал, когато колегите пристигнали, жената ги посрещнала с усмивка на вратата и им казала: „Хайде, влизайте, направила съм ви бухтички“. Не е имала здравословен проблем, а нужда от компания“, разказа Сунгарска. 

Катя Сунгарска: Това може да коства нечий живот

„В първите дни на новата година говорим за надежда. На нас ни се иска да затворим тези страници с така наречените куриозни сигнали. Да ни викат само хора, които са изпаднали в спешни, животозастрашаващи състояния, защото на тези хора ние трябва да помагаме. Иска ни се да бъдем по-отговорни. Да си даваме сметка, че когато разкарваме спешен екип за главоболие или температура, това може да коства нечий живот. Защото някъде може да има човек, който наистина да се нуждае от спешна помощ и да няма кой да му я окаже. Иска ни се да има по-малко пътнотранспортни произшествия, които взимат животи и инвалидизират. Дори ни се иска по-често да посрещаме живот в линейките. Макар че не това е обичайното място, но през изминалата година имахме повече бебета - около 15-20 раждания. Говорила съм с някои от екипите и те описват това преживяване като нещо невероятно. И то е такова. Когато помогнеш на този свят да се появи нов живот, си казваш „Струва си“, казва Катя Сунгарска. 

Летят на 1000 сигнала за две денонощия

За двете денонощия на 31 декември и 1 януари екипите на ЦСМП-София са летели за над 1000 постъпили сигнала. Обслужени са и повече от 150 деца. В огромна част от случаите е ставало въпрос за респираторни оплаквания, причинени от вируси, грип или COVID. „В тази връзка е добре да напомним, че когато човек се случва зле, температурата му е 38-39 градуса, той трябва да поддържа връзка с личния си лекар. Това не е животозастрашаващо състояние и като такова то не попада в обхвата на Спешна помощ. Можете да си представите какво би настанало, ако всеки човек с температура се обажда за линейка“, коментира Катя Сунгарска. В новогодишната нощ са получени и 24 сигнала за битови инциденти, в голямата си част те са свързани с алкохолно опиянение. Сигналите за криминални инциденти в нощта на 31 декември са били 11. 

Няма кой да ги глобява

В закона е записано, че който предава неверни или заблуждаващи съобщения и сигнали за помощ, се наказва с глоба от 2000 до 5000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание. Там се посочва още, че когато са мобилизирани ресурси на службите за спешно реагиране, наказанието е глоба от 10 000 до 20 000 лв., както и обезщетение за причинените на службите вреди. Никъде не е предвидено обаче кой орган или институция трябва да събира въпросните глоби и затова от години те нито се налагат, нито се прилагат. Така нарушителите остават безнаказани. От ЦСМП-София обаче отчитат, че след идването на коронавируса истински фалшивите сигнали драстично са намалели. По-рано между 2000 и 3000 обаждания пращаха линейките за зелен хайвер на несъществуващи места или заради несъществуващи събития.