0

М ъж помогна на хирурзи да премахнат тумор от мозъка му, като свири рок музика от 80-те и 90-те години.

Китаристът Кристиан Нолен от Флорида бил инструктиран от лекарите да изсвири няколко песни на китарата си, докато е подложен на краниотомия в будно състояние, предназначена да отстрани тумор от дясната страна на предния му лоб, съобщи WSVN.

Операцията, на която бил подложен Нолен, се извършвала, докато пациентът бил буден и нащрек, за да могат да оценят лекарите мозъчните функции.

Музикант свири на саксофон докато го оперираха от мозъчен тумор (СНИМКА)

По време на операцията Кристиан изсвирил песни на групите Deftones и System of a Down.

Нолен сподели пред WSVN, че се чувствал сякаш е извън този свят, докато ровичкали из мозъка му, а той свирил. „Чувството е много лудо“, каза той.

Нолен за първи път е диагностициран с тумора, след като е получил симптоми, които засегнали лявата страна на тялото му.

„Бях загубил усещане в цялата си лява страна. От кръста нагоре не можех да движа ръката си, лицето ми започна да се влачи“, каза Нолен. Той също имал проблеми със свиренето на китарата си и с лявата си ръка като цяло.

В крайна сметка лекарите диагностицирали Нолен с глиома – тумор, наблюдаван в мозъка – на десния му челен лоб. Тази област на мозъка контролира движението и други когнитивни способности.

Лекарите насрочили операция за отстраняване на тумора на Нолен 10 дни след първоначалната диагноза. Целта на операцията била да се потвърди вида на тумора и да се отстрани възможно най-голяма част от масата.

Ексхумират тялото на Пеле!

Преди операцията лекарите попитали Нолен дали желае да свири на китара по време на операцията, за да тестват сръчността му.

Д-р Рикардо Комотар, директор на Инициативата за мозъчни тумори на университета в Маями, каза пред Fox News, че поддържането на пациента буден по време на този тип мозъчна операция е от решаващо значение за проследяване за всякакви увреждания, нанесени на мозъка.

„Когато тумор включва или е близо до критична част от мозъка – нещо, което контролира способността за говорене или разбиране на език или движение – искаме да направим операцията, докато пациентът е буден, за да го наблюдаваме непрекъснато“, каза Комотар.

Въпреки че бил  изненадан от предложението, Нолен се съгласи.

МЕЧТАТЕЛЯТ СЪС СУПЕРСИЛА! На 21 години Иво Христов живее втори живот

„Наистина съм чувал за подобни процедури само в предавания и филми“, каза Нолен пред Fox News. „Чувствах, че това е толкова уникално изживяване, което не можех да пропусна“, добави той.

Нолен бил приспан за началото на двучасовата операция. След това хирургическият екип го събудил и го помоли да свири.

Хирурзите успели успешно да премахнат целия тумор на Нолен и го изписа;о на следващия ден след операцията. Изпратен е да се възстановява у дома.