0

С 64 пъти са се увеличили у нас случаите на скарлатина за година. Това сочи справка в сайта на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Според данните от началото на 2023-та са регистрирани 6850 случая, а за предходната са били 107. Само за седмица сега са 358, въпреки че напоследък бе отчетено плавно намаляване. 
Според директора на НЦЗПБ проф. Ива Христова вече става дума за плато, от което има колебания надолу и нагоре.

Причини

„Увеличението на случаите е многократно. Причините за това са различни. От една страна, инфекциозните болести имат вълнообразно протичане през годините - в някои заболеваемостта нараства, а в други намалява. От друга - явно има промяна на имунитета, който спадна от ковид и други вирусни инфекции“, обясни проф. Христова. Тя допълни, че явно в момента сме склонни към бактериални инфекции. Експертът обаче не изключи и промяна в стрептокока.

„Те също правят мутации, не така бързи като при вирусите, и не се отразяват веднага, но ги има. Само че са нужни проучвания, за да се установи това с точност“, каза проф. Христова. По думите й би трябвало да има намаляване на случаите през лятото, защото топлото време ще помогне за ограничаването на разпространението навън.

Хигиена

„Лошото е, че в затворените детски колективи времето влияе малко. Затова е необходима драстична хигиена. Слабото звено явно са детските градини, не се прави филтър, който е необходим. Децата се заразяват не само от пръски и повърхности“, каза директорът на НЦЗПБ.

Общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова коментира от своя страна, че трябва много внимателно да се прецизира кое заболяване се определя като скарлатина.
„Това е заболяване, придружено с обрив и ангина, причинена от бета-хемолитичен стрептокок. Ако няма обрив, става дума само за ангина, нещата не бива да се бъркат. При мен в момента няма деца с обрив“, заяви д-р Николова.

Що се отнася до случаите на варицела, те плавно намаляват. От началото на годината са регистрирани 19 033, но през последната седмица има спад с 220. През същия период миналата година са били 8282.