0

П ациент с тропическата болест Денга е хоспитализиран у нас. Инфекцията е известна като „трошащата кости“ треска заради силните болки, които причинява по ставите и мускулите. „Това не е местен случай на заразяване, а става въпрос за човек, който е инфектиран в чужбина“, уточни пред вестник „Телеграф“ шефът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Ива Христова.

Тропическата болест Денга е остра вирусна инфекция, характерна за тропическите и субтропическите райони. Инфекцията се предава при ухапване от заразени с вируса комари Aedes aegypti и Aedes albopictus.

Вид

В Европа, както и в България, е разпространен комарът от вида Aedes albopictus. Това прави възможно разпространението на инфекцията у нас при наличие на болни лица, обясняват специалистите. Клинично вирусната инфекция Денга протича с температура и много силни, продължителни болки в мускулите, заради което си печели прозвището „трошащата кости“ треска. Пациентите имат главоболие, гадене, повръщане, коремни болки и в редки случаи обрив и кървене. Първият регистриран случай на Денга у нас е от 2016 година. Тогава чуждестранен гражданин, заразил се зад граница, беше хоспитализиран у нас. Заболяването беше потвърдено лабораторно в Националната референтна лаборатория по предавани с вектори инфекции чрез доказване на вирусната РНК в кръвта на болния и на специфични антитела в серума му.

Увеличение

Според експертите на СЗО регистрираните случаи на треската Денга в световен мащаб са се увеличили десетократно през последните 20 години. Причината за това са климатичните промени и все по-широкото разпространение на комарите, пренасящи вируса. През последните години у нас се засича и друга необичайна за нашите географски ширини болест - Западнонилска треска. Тя също се пренася от заразени комари. При повечето хора инфекцията протича леко, но понякога може да бъде засегната централната нервна система.