Е ксперти предупреждават, че консумацията на газирани напитки, сладолед и инстантни тестени изделия може да увеличи риска от рак на белия дроб с 41%.
Голямо проучване установи, че хората, които ядат най-много ултрапреработени храни са много по-склонни да се разболеят, отколкото тези, които ги избягват. Констатациите не доказват, че ултрапреработените храни причиняват рак, а по-скоро, че хората все пак трябва да се опитат да ги намалят.
Международен екип от учени заяви, че нездравословната храна е особено вредна за недребноклетъчен рак на белия дроб и по-агресивния дребноклетъчен тип. Професор Сам Хеър, консултант по гръден радиолог в Royal Free London NHS Trust, заяви пред Daily Mail: „Една четвърт от случаите на рак на белия дроб се срещат при непушачи, така че се нуждаем от изследвания, които да проучат дали други фактори са свързани с рака на белия дроб“. Проучването е проследило диетите и здравето на повече от 100 000 възрастни в САЩ в продължение на 12 години и е установило, че 1706 от тях са развили рак на белия дроб.
Средно хората са приемали почти три порции непероксидирани полифосфати (UPF) на ден, но някои са приемали до шест. Любимите в диетите бяха безалкохолните напитки и месните продукти за обяд. Но списъкът включва също пържена храна, торти, тестени изделия, солени закуски, зърнени закуски, инстантни тестени изделия и супи, маргарин, сладкиши, бургери, хот-дог и пица.