К омпонент на енергийните напитки може значително да ускори развитието на рак на кръвта. До това заключение стигнаха изследователи, публикували резултатите си в авторитетното списание Nature.

Става въпрос за таурин, аминокиселина, която се добавя към популярни енергийни напитки. Въпреки че веществото присъства естествено в месото и рибата, синтетичната му форма в напитките е предизвикала опасения сред учените.

Експерименти върху мишки показват, че тауринът се превръща в „гориво“ за левкемичните клетки. При опитни животни, на които са давани добавки, съдържащи това вещество, заболяването е прогресирало три пъти по-бързо, а рискът от смърт се е увеличил значително.

„Раковите клетки консумират таурин, който задейства гликолизата (разграждането на глюкозата за енергия), която след това допълнително захранва раковите клетки“, обясняват авторите на изследването от Университета в Рочестър.