0

И нсулин няма по аптеките. За това сигнализираха пред „Телеграф“ притеснени пациенти.

„В началото не вярвах, но мои близки провериха в аптеки в Радомир, Перник - никъде няма. А дистрибутори ни обясниха, че проблемът е за цялата страна. Добре, че ендокринолозите винаги имат запаси, ще мога да изкарам около месец, но не знам после какво ще правя. Оставят ни на произвола“, коментира Кънчо Шопов. Той обясни, че е на два вида инсулин и няма възможност да си го купува от Турция или Гърция, както правят други пациенти.

„Все пак съм пенсионер, а и инсулинът е безплатен за нас. Случващото се е безумие“, заяви той.

Според председателя на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов проблемът с доставките на инсулина не е отсега и е дефицитен от години.

Замяна

„Не се доставя редовно. Много трудно се заменя, защото са биологични продукти с различно действие“, обясни Костов. Той обясни, че в момента наистина няма няколко вида инсулин - Хумалог, Хумалог Kwikpen , Фиасп, Актрапид Пенфил, Соликва, Тресиба.

„Абасаглар пък е силно дефицитен, нищо че сега го има. Лошото е, че три вида от липсващия инсулин е в списъка за паралелен износ. Затова в момента го няма. За останалите не знам каква е причината за липсата“, каза още Костов. По думите му има голям проблем и при доставката на останалите антидиабетни лекарства. Много голяма част от тях в момента също не могат да се намерят по аптеките.

Мерки

От Министерството на здравеопазването преди няколко дни заявиха, че във връзка със зачестилите сигнали за липса на определени инсулини предприемат мерки за улеснена замяна на аналогови. В момента провеждането на инсулиново лечение на захарен диабет при лица над 18 години и заплащането му от НЗОК се осъществява след експертиза от комисия при определени медицински критерии. Към момента те са задължителни при замяна на един аналогов инсулин с друг или една аналогова схема с друга. Затова ресорното ведомство предлага тази замяна да може да се извършва от лекуващия ендокринолог, без да е необходимо изпълнение на заложените в изискванията критерии. НЗОК трябва да изготви изменение на изискванията при издаване на протоколи за провеждане на инсулиново лечение. Надзорният съвет на касата е гласувал на заседание в края на юни да отпаднат критериите при лечение с аналогови инсулини и преминаване към друг с оглед безпроблемно осигуряване на лечение на лицата със захарен диабет поради недостиг на инсулин и информация за производствени проблеми.