0

Л етни зарази пълнят болниците паралелно с коронавируса. Над 55 000 деца до 14-годишна възраст търсят лекарска помощ всяка седмица заради различни оплаквания. Най-честите са стомашни проблеми, температура и неразположение. Според Единния информационен портал за събиране и анализиране на данните за грип и остри респираторни заболявания само в последните дни на юли са установени над 1200 случая на вируси сред малчуганите. Най-много са те във възрастовата група 0-4 години, следвана от 5-14 г.

Горещини

Става въпрос за типичните сезонни зарази. Те могат да бъдат както ентеро, така и респираторни. В първия случай разпространението е предимно по фекално-орален път, а при втория – по въздушно-капков. Оказва се обаче, че в горещините много от хлапетата стигат до обезводняване, и то само в рамките на ден, което налага хоспитализация. Заради повръщане и разстройство се налага те да бъдат приети на системи в болница. В противен случай последствията могат да бъдат сериозни. Затова лекарите предупреждават да не се чака до последния момент.

Ръст

Освен летните ентеровируси в страната има ръст и на гастроентерити и ентероколити. Миналата седмица са регистрирани 147 случая, а от началото на годината броят им надвишава 2770. За сравнение през същия период на изминалата година са били 1750. При респираторните вируси пък често се наслагвали бактериални инфекции, като в някои случаи се стигало и до ангина. Паралелно с това продължава бумът и на варицелата. 177 случая са засечени в страната само за седем дни, с което броят им от началото на годината достигна до над 16 200. За същия период на 2021 г. случаите са били само 2983. Ръст има и в болните от скарлатина, които вече са 204 при 92-ма година по-рано.