0

Н ов мистериозен вирус предизвика тревога у лекарите, които предупредиха, че на практика не знаят нищо за него, предава Daily Star.

Вирусът Oropouche всъщност съществува от около 1955 г., но никой никога не е умирал от него до началото на тази година, когато няколко смъртни случая бяха докладвани от експерти. Лекарите признаха, че не знаят почти нищо за тази болест.

Центърът за контрол на заболяванията в Съединените щати вече издаде официално предупреждение, след като 8000 случая на вируса – включително шест смъртни случая, състоящи се от двама възрастни и четири новородени бебета – бяха открити между 1 януари и 1 август в басейна на Амазонка, Южна Америка и Карибите.

Симптомите на вируса изглеждат многобройни, но най-честите включват внезапна поява на треска и главоболие, гърчове, слабост в крайниците и др. Необходими са между три до 10 дни след заразяване, за да се прояви вирусът. Хората могат да се заразят, докато посещават гористи райони и вероятно са отговорни за въвеждането на вируса в градската среда.