0

М инистерството на здравеопазването ще осигури над 370 хиляди противогрипни ваксини, с които да бъдат имунизирани хората на и над 65 години през есенно-зимния сезон. Ваксините са безплатни за желаещите, а целта е намаляване на заболеваемостта и смъртността от сезонен грип и бактериални инфекции.

Лекарите

10% от моите пациенти, попадащи в тази възрастова група, се ваксинират, заяви пред „Телеграф“ общопрактикуващият лекар д-р Катя Кралева от столичното ДКЦ 7. „Миналата година имаше проблем – късно ги получихме, дори изчезнаха по аптеките. Тази година има организация това да не се повтори и се надявам пазарът да е добре задоволен“, каза тя. Медикът коментира, че за да има смисъл от тях, поставянето им трябва да започне най-късно в началото на октомври, тъй като вече има прогнози, че грипът ще започне да шества у нас през септември.

Механизъм

Д-р Кралева обясни, че хората трябва да заявят такова желание, след което лекарят ги поръчва и вика пациента, за да му я постави. Въпреки това повечето семейни лекари знаят ориентировъчно броя на желаещите и поръчват предварително необходимите количества.

Цел

През 2022 година са поставени над 187 000 ваксини и са обхванати 12,6% от хората на и над 65 години, а за тази година целта е да се обхванат 25%, посочват от здравното министерство. По данни на ведомството ваксинопрофилактиката намалява тежкото протичане и усложненията при тях до 60%, а смъртните случаи – до 80%.