0

Ф армацевти правят списъци, в които записват поръчки за липсващи медикаменти. Така клиентите чакат по два или три дни, за да им бъдат доставени.

Над 300 са дефицитните лекарства у нас, коментира пред „Телеграф“ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Така в момента от пазара липсват медикаменти за нервната система, особено за епилепсия, диабет, антибиотици за деца, както и антивирусни препарати. При 2/3 от дефицитните лекарства причината е износ за страни от Европейския съюз, където се продават на по-скъпи цени. Специално при антибиотиците и антивирусните препарати е заради увеличена консумация.

„Разбира се, при някои има производствени проблеми, но е факт, че много лекарства ги няма“, обясни Костов.

Съвет

Междувременно пациенти разказват, че личните им лекари ги съветват да отидат в аптеки, в които фармацевтите сами приготвят някои медикаменти според указаните съставки. Това бил единственият начин да си набавиш дефицитно лекарство.

„Има доста такива аптеки и добре, че са те, за да компенсират липсващи медикаменти, защото проблемът става все по-голям. Лошото е, че не на всяко място го правят“, потвърди за практиката и Николай Костов.

Чакане

Пред „Телеграф“ клиентка в столична аптека се оплака, че вече втори ден чака да й доставят лекарство за черен дроб, необходимо за лечението на съпруга й. Също така била принудена и да купува конкретен протеин на прах в пакетче от 50 мг, тъй като никъде нямало по 90 мг, както е предписан от специалист.

„Много си обичам работата, но вече ми идва да напусна. Такова чудо не помня, връщам непрекъснато хора заради липса на лекарства. Никой не иска да учи нито за лекар, нито за фармацевт, няма кой да работи. Вече съм ужасно преуморена“, сподели фармацевт от столичния квартал „Бенковски“.

Както наскоро „Телеграф“ писа, поредният проблем с липсата на лекарства у нас беше свързан с антибиотичните суспензии за деца. Така от 42 регистрирани нямаше 23.

АПТЕКАРИТЕ КАТО ЧЕНГЕТА: Искат ни адреса, за да ни продадат лекарство!