0

П азят ЕГН-то в аптеката. Вече няма да има нужда хората да споделят на всеослушание данните си, а ще могат да го въвеждат посредством миниклавиатура. Така е решил проблема с огласяването на тази информация председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

„Ние имаме малки клавиатури, с които се набират само цифри.Така сме решили този въпрос. Ние взаимствахме опита от някои клиники и ДКЦ-та“, заяви той пред „Телеграф“ и допълни, че въпросните клавиатури са от порядъка на 12-13 лева за брой.

Бойко Кичуков

Костов сподели, че на други места неудобството е решено с помощта на малки листчета, върху които хората си пишат ЕГН-то и го дават на служителя. Костов коментира, че КЗЛД са обявили, че с тези данни не може да се навреди на човек и например да бъде изтеглен кредит само с тях. Председателят обясни, че при взимане на лекарства, когато дойде време за посочването на ЕГН-то, фармацевтът се обръща към пациента и го приканва да го въведе. След като се впише в системата, работата продължава до получаването на медикаментите.

Рецепти

Здравната каса изплаща за обработена рецепта от фармацевт по 5 лева и това е така от времето на проф. Асена Сербезова, уточни Костов. Той отхвърли внушението, че лични лекари нарочно изписват по няколко, за да се облагодетелстват и да печелят аптеките. „Обикновено напълно безплатните и частично заплащаните от НЗОК лекарства се изписват на различни рецепти“, коментира председателят.