0

П арагрип ни удря след сезона на инфлуенцата. Това показват данните на Националния център по заразни и паразитни болсти. Циркулацията на вирусите у нас всяка седмица следят специалистите от Националната референтна лаборатория „Грип и ОРЗ“.

ЗДРАВЕ с Телеграф: Имунологът д-р Цветелина Великова: За силен имунитет яжте здравословна храна и избягвайте стреса

И докато изследванията през през последните седмици ясно показват, че случаите на инфлуенца намаляват значително, то вече се появява така нареченият парагрип. Този тип вируси носят това наименование заради морфологичното и биологичното си сходство с вирусите на грипа. Парагрипът може да протича леко, но и да доведе до ларингит, бронхит и пневмония, обясняват лекарите.

Проби

За отминалата седмица в лабораторията са изследвани 74 клинични проби на хоспитализирани пациенти. Само в 15 от тях е засечен грип тип А. Три проби пък са били положителни за коронавирус. Изолирани са няколко случая на парагрипен вирус 2 и парагрипен вирус 3. Първият предизвиква ларингити. Той може да причини така наречения круп синдром, който засяга горните дихателни пътища, предимно ларинкса, което предизвиква характерна лаеща кашлица, дрезгав глас, а понякога и различни по степен прояви на дихателна недостатъчност. Педиатрите в момента наблюдават повече ларингити сред децата. Парагрипният вирус 3 пък е свързан с развитието на пневмонии, бронхити и бронхиолити.

ГАДОСТ И ЗАРАЗА: 100-дневната кашлица набира скорост у нас!

Сезони

И докато инфлуенцата атакува най-вече през зимата, парагрипните инфекции най-често протичат през пролетта, лятото и есента. Повечето случаи на парагрип се срещат при малки деца, въпреки това параинфлуенца може да засегне всяка възрастова група. В момента сред малчуганите върлува и респираторно-синцитиален вирус, риновирус, аденовирус и бокавирус, показва изследването на пробите от болниците за миналата седмица. Същевременно случаите на шарки сред децата продължават да нарастват. Само за отминалата седмица у нас са открити над 330 болни от скарлатина. От началото на годината бактериалната инфекция е повалила на легло 2153 деца. Само за седмица у нас пък над 700 малчугани са се разболели от варицела. Така от началото на годината в България са регистрирани 6215 случая.

В РАЗГАРА НА ЗАРАЗИТЕ: Скарлатината мори наред, удря сърцето!