0

21-годишен младеж, опитал да се самоубие, като погълнал 500 милилитра антифриз, бе спасен след близо едномесечна битка за живот от лекарите в реанимацията на великотърновската болница.

В средата на май пациентът е приет в реанимацията на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" в кома, с нарушено дишане и с пряка опасност за живота, съобщиха от лечебното заведение. Лекарите установяват, че е погълнал половин литър от охрадителната течност, което е в пъти повече от научно доказаната смъртоносната доза - 20 мл концентрат.

Употребата на антифриз при човек най-често поразява мозъка, бъбреците и черния дроб, което води до изключително висока смъртност при тези случаи, обясняват реаниматорите.

"Приехме момчето в кома, с неефективно дишане и бъбречна недостатъчност. Дълго време беше на апаратна вентилация и всеки ден се провеждаше хемодиализно лечение. Работихме съвместно с д-р Виолета Пашова, която е специалист по токсикология. Поетапно лечението започна да дава резултат. Той беше изведен от апаратната вентилация и започна бързо да се възстановява", разказва началникът на отделението д-р Сибила Маринова.

Младежът е изписан след близо месец престой в реанимация.

"Изключително благодарни сме на лекарите, които положиха всички усилия, за да спасят сина ни. Ще им бъдем признателни винаги, тъй като през цялото време бяха до нас. Направиха истинско чудо и подариха втори живот на детето ни. Сега той е добре, възстановява се бързо и започна да се връща към своето нормално ежедневие", споделя бащата на момчето.