Д ецата, които обичат да похапват риба, са по-общителни и приветливи.
Това сочи ново проучване.
Според учените насърчаването на децата да консумират морски специалитети „има положителен ефект върху детското развитие“.
Изследователи от Бристолския университет смятат, че те са богат източник на омега-3 мастни киселини, селен и йод, за които е установено, че играят важна роля за развитието на мозъка и когнитивните функции.
В резултат на това те проучват дали има връзка между консумацията на морски дарове от деца на седемгодишна възраст и евентуални когнитивни и поведенчески промени, когато те са на седем, осем или девет години.
За целите на изследването учените използват данни за почти 6000 деца в Англия. Средното количество риба, консумирано всяка седмица, е 123 грама.
Около 7,2 % от децата не ядат риба всяка седмица, 63,9 % ядат от един до 190 грама седмично, а 28,9 % консумират повече от 190 грама риба всяка седмица.
Малчуганите, които не консумират риба, по-често проявяват „неоптимално просоциално поведение“.
„Просоциално“ поведение включва приятелски взаимоотношения, алтруизъм и споделяне. На седемгодишна възраст децата, които не консумират риба, в сравнение с тези, които консумират поне 190 грама риба всяка седмица, са с 35% по-склонни да проявяват „неоптимално просоциално поведение“, пише в проучването, публикувано в списание European Journal of Nutrition.