0

Е вропейски учени и СЗО бият тревога – тигровеите комари, които са преносители на опасни болести, сред които и денга, вече са се разпространили в много части на света и сега са една от основните заплахи за човечеството, съобщава Financial Times.

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията през 2023 г. са докладвани 130 случая на местна треска от денга, почти двойно повече от броя от 2010 до 2021 г. заедно. През последните седем години във Франция се съобщава за локално предаване на вируса Зика, който може да причини сериозни вродени дефекти, а в Италия за чикунгуня, вирусно заболяване със симптоми, подобни на треска от денга.

Според главния експерт на Европейския център за превенция и контрол по възникващи и пренасяни от вектори болести, Селин Госнер, движещата сила зад разпространението на насекоми и впоследствие болести са търговията, пътуванията и изменението на климата. “Ще видим повече случаи на денга и повече огнища, това е сигурно. Големият въпрос сега е дали човечеството може да контролира маларията и други болести, пренасяни от комари, преди нарастващото им разпространение да направи тази цел невъзможна “, каза Госнер.

Денга се разпространява бързо и около половината от световното население вече е изложено на риск от заразяване с нея, според Световната здравна организация. Броят на инфекциите, докладвани на здравния орган на ООН, е нараснал от малко над 500 000 през 2000 г. до 5,2 милиона през 2019 г. и много асимптоматични случаи вероятно ще бъдат пропуснати.