0

С ветовната здравна организация (СЗО) издаде предупреждение, след като бяха потвърдени два случая на смъртоносен прилепен вирус.

Организацията заяви, че потвърдените случаи на вируса Nipah (NiV) нарастват, заразата се разпространява предимно в Бангладеш. Двата смъртни случая са на 38-годишен мъж и на тригодишно момиче.

СЗО оцени общия риск на заразата като „умерен“, но определи риска от фатален изход като „висок“. „Първоначалните признаци и симптоми на инфекция с вируса Nipah са неспецифични и диагнозата често не се подозира по време на боледуването“, предупредиха лекари. Фаталната инфекция е зооноза, предавана на хората чрез заразени животни (като прилепи или прасета) или храна, заразена със слюнка, урина и секрети на заразени животни. Плодовите прилепи или летящите лисици са естествените гостоприемници на вируса Nipah.

Макар и по-рядко, болестта може да се предава директно от човек на човек чрез близък контакт с някой, който е заразен. Няма налично лечение или ваксина нито за хора, нито за животни, което го прави проблем за общественото здраве. Препоръчва се интензивно поддържащо лечение за лечение на тежки респираторни и неврологични усложнения, които могат да възникнат от вируса.