0

П ърви случай на рядка трихофития, предаван по полов път и причинена от гъбичка, е докладван в САЩ.

Докладът за заразяването, публикуван в сряда от лекари от NYU Langone Health в Ню Йорк, идва в момент, когато микробиолозите по света все по-често казват, че имат проблеми с лечението на гъбични инфекции, съобщи NBC News.

Новият случай на трихофития е с мъж от Ню Йорк на около 30 години, който съобщава, че е правил секс с множество мъже по време на пътуване до Англия, Гърция и Калифорния. Когато се прибра вкъщи, получил червен, сърбящ обрив по краката, слабините и задните части.

Тестовете разкриха, че той има полово предавана гъбичка, наречена Trichophyton mentagrophytes тип VII. Това е първият път, когато гъбичките са идентифицирани в САЩ. Миналата година лекарите във Франция съобщиха за 13 такива случая . Дванадесет от тези пациенти са мъже, които правят секс с мъже.

Инфекцията на американеца реагира на стандартните противогъбични лекарства, но в крайна сметка отнело четири месеца и половина, за да се излекува напълно.

Въпреки че инфекцията най-вероятно е била предадена чрез сексуален контакт, не може да се изключи възможността мъжът да е получил гъбичките в сауна, която е посетил два месеца преди симптомите си. Мъжът каза, че сексуалните му партньори не показват никакви признаци на трихофития.

Обривът може да изглежда по-скоро като пристъп на екзема, отколкото типични инфекции на трихофития, които се образуват в кръгове. Инфекцията не е животозастрашаваща, но може да причини трайни белези.