0

Б роят на възрастните, употребяващи тютюн в световен мащаб, постоянно намалява през последните години, заяви Световната здравна организация (СЗО), като предупреди, че индустрията не се отказва и иска да обърне тенденцията.

През 2022 г. приблизително един от всеки петима възрастни в света пуши или използва тютюневи изделия, в сравнение с един от всеки трима в началото на хилядолетието, се казва в нов доклад на СЗО.

Проучвания на учени сочат: Спад на тютюнопушенето с е-цигари!

В доклада се разглеждат тенденциите в разпространението на тютюнопушенето от 2000 г. насам и в периода до 2030 г. Данните показват, че 150 държави са успели да намалят потреблението на тютюн. Макар че в повечето страни процентът на пушачите намалява.

Организацията предупреждава, че смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, вероятно ще останат високи през следващите години. Нейните статистически данни показват, че тютюнопушенето убива повече от осем милиона души всяка година, включително около 1,3 милиона непушачи, изложени на пасивно пушене.

ЗАРАДИ ШЕНГЕН: Митничарите превъртяха брояча

В доклада се посочи, че периодът между прилагането на строги мерки за контрол на тютюнопушенето и намаляването на броя на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, е около тридесет години. И дори ако броят на пушачите продължи да намалява, СЗО смята, че няма да е възможно да се постигне целта за 30% намаляване на потреблението на тютюн между 2010 и 2025 г, предаде АФП, цитирано от БГНЕС.

Очаква се 56 държави да постигнат тази цел, включително Бразилия, която вече е успяла да намали потреблението на тютюн с 35% от 2010 г. насам.

От друга страна, в шест държави потреблението на тютюн се е увеличило от 2010 г. насам: Демократична република Конго, Египет, Индонезия, Йордания, Оман и Молдова.

Според авторите на доклада светът е на път да намали потреблението на тютюн с една четвърт в периода 2010-2025 г.

ЗАПАСЯВАТ СЕ НА АВАНТА: Крадци прибраха над 100 оръжия от магазин

СЗО предупреди, че тютюневата индустрия няма намерение да бездейства.  "През последните години беше постигнат значителен напредък в контрола на тютюна, но сега не е време за самодоволство", каза директорът на отдела за промоция на здравето на СЗО Рюдигер Креч.

"Удивен съм да видя докъде е готова да стигне тютюневата индустрия, за да печели за сметка на безброй животи", каза той, като добави, че веднага щом някоя държава си помисли, че е спечелила войната срещу тютюна, тютюневата индустрия отново отваря нов фронт.