0

Е лектронните цигари, устройствата с нагряване на тютюн и никотиновите торбички не водят до увеличаване на броя на пушачите. Това показва проучване на учени. Обратното – в страните, в които иновативните никотинови продукти са популярни, продажбите на цигари намаляват. Това сочат данните от изследване на Лондонския университет „Кралица Мери“, финансирано от Националния институт за изследване на здравето и здравните грижи (NIHR) на Великобритания. 

Алтернатива

Изводът е, че електронните цигари и алтернативните системи за доставяне на никотин не насърчават пушенето. Темата беше дискутирана и по време на годишния форум Е-Cigarette Summit  в Лондон, който събра учени и специалисти по обществено здраве от цял свят. 

Тези продукти ускоряват намаляването на тютюнопушенето, като постепенно изместват традиционните цигари. Необходими са обаче още данни, за да се установи в какъв мащаб, посочват учените.  

Сравнение 

Експертите сравняват промяната в нивата на тютюнопушене в различни държави, в които популярността на вейпинга и регулациите спрямо новите продукти също се различават. Избрани са страни със сходни в началото проценти на пушачите и продажби на цигари на глава от населението, но с различен подход и включване на бездимните алтернативи в здравните стратегии. Изследването сравнява Обединеното кралство, където електронните цигари се използват за отказване от пушенето, със Съединените щати и с Австралия, в която е забранена продажбата на електронни цигари, съдържащи никотин. Изводът от него е, че пушачите в Австралия намаляват по-бавно. За сметка на това на Острова елиминират вредния навик далеч по-бързо и се отбелязва спад в продажбите на цигари. Данните за Япония, където се увеличава делът на нагреваемите тютюневи изделия, показват значителен спад в продажбата на цигари. „Резултатите  оборват опасенията, че достъпът до електронни цигари и други никотинови продукти крие риск да насърчи тютюнопушенето. Няма признаци за това, но има данни, че те всъщност се конкурират с цигарите“, каза по време на форума проф. Питър Хайек, директор на Отдела за изследване на здравето и начина на живот към Института за здравеопазване на населението Улфсън в „Кралица Мери“.