0

П ациентите с онкологични заболявания доплащат близо 1 500 лева, за да получат медицинска грижа. Това показва изследване на „Индекс на болниците”, според което на почти 70% от пациентите се налага да вадят от джоба си за иначе „безплатното” си лечение.

Макар, че държавата отделя повече пари през последните години за пациентите с онкологични заболявания, оказва се – лечението им остава скъпо и неизбежно предизвикателство. Според проучването, направено в началото на тази година, доплащане се налага почти винаги. Основно за операция и избор на екип, където пациентите трябва да отделят поне 1 700 лева. А за допълнителни изследвания – над 400 лв.

На фона тежката си диагноза и борбата да спасят здравето си, за пациентите с онкологични заболявания все така непреодолимо предизвикателство остава доплащането - за избор на екип при операция, за консумативи, биопсия, лекарства или болничен престой.

„Средната сума, която доплащат е 1 495 лв. и може би по-притеснителното е, че 26% от респондентите споделиха, че това е затруднило достъпа им до медицински услуги”, заяви Юлиана Гальонова от „Индекс на болниците”.

Има и такива, на които се е наложило да отделят дори много повече. „Абсолютно никакъв контрол, поради което творчеството се шири, парите в здравеопазването никога няма да са достатъчни. Въпросът е с увеличаването на средствата получаваме ли по-адекватна помощ. Виждаме, че това не се случва”, посочи д-р Мими Виткова от АЛДДЗО.

Изправени до стената, за онкоболните нямат алтернатива. Освен да доплащат. „Пример с една пациентка с капрцином на гърда. Най-накрая тя стига последните дни, агонизира, и ѝ трябват палеативни грижи, психоонколог, но няма такъв България. Няма организирано и заплатено специално хранене, но и такова няма. На всички тези етапи, които са строго регламентирани, неизбежни, веригата се къса и разбира се, пациентът трябва да ги заплати или загива”, подчерта доц. Димитър Калев, СОНМ.

Основното финансиране за диагностика и лечение на онкозаболяванията у нас идва от Здравната каса. През миналата година са заделени близо милиард и половина повече средства, напомнят авторите на изследването.

„В същото време България парадоксално е единствената страна в ЕС, в която наблюдаваме нарастваща смъртност от онкологични заболявания. 5-годишната преживяемост продължава да е под средните европейски нива. Ние наказваме най-уязвимите в тази система, което означава, че няма как да се мине без обществен натиск и политическа воля", заяви Първан Симеонов от „Индекс на болниците”.

*Източник: NOVA