0

С лед като миналата седмица учени съобщиха, че ужасяващата болест Алцхаймер може да се разпространи от човек на човек, експертите веднага побързаха да уверят обществеността, че „няма причина за безпокойство“.

Пред Daily mail обаче световноизвестният учен, който стои зад изследването, професор Джон Колинг, припомня, че е публикувал изследване още през 2015 г., което предполага, че Алцхаймер може да се предава чрез медицински процедури – докато други експерти твърдят, че може да има потенциален риск от кръвопреливания и дори замърсени зъболекарски инструменти.

Важно е да се отбележи, че няма предположения, че Алцхаймер е заразна по същия начин, по който е инфекциозно заболяване като COVID-19. Изследванията стигат също до заключението, че не може да се разпространява чрез физическо докосване, секс или телесни течности. Въпреки това, с нарастващите доказателства в подкрепа на твърденията на проф. Колинг, че потенциално може да се предава при определени обстоятелства, експертите призовават за повече финансиране за по-добро изследване на рисковете – независимо колко малки са те.