0

С офийският университет получи автоматичен външен дефибрилатор за оказване на първа помощ при сърдечен арест.

Животоспасяващото устройство бе връчено от проф. Иво Петров, председател на Националния съвет по кардиопулмонална ресусцитация на проф. Анастас Герджиков, ректор на СУ „Св. Климент Охридски“.

Дефибрилаторът е осигурен от фондация „Първите три минути“ и е закупен със средства по проекта „Животът има нужда от неочаквани герои“.

Дарението е факт в навечерието на Световния ден на рестарт на сърцето, който се отбелязва на 16 октомври.

Фондацията ще проведе и обучения в университета на технически персонал, охрана и на студентите за придобиване на умения за сърдечен масаж, изкуствено дишане и използване на външен автоматичен дефибрилатор.

Междувременно такива обучения се провеждат и в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център на служителите от всички звена в болницата. „С популяризиране на уменията за сърдечен масаж, изкуствено дишане и автоматична външна дефибрилация всеки човек по света, дори дете, може да спаси живот“, казва проф. Петров. По негова идея на територията на УМБАЛ Сърдечно-съдов център ще бъде създаден специален Център за обучение по кардиопулмунална ресусцитация, акредитиран към Европейския съвет по ресусцитация.

По време на обучението фондация Мариана Манушева от „Първите три минути“ връчи на проф. Петров награда за принос към каузата „Дори един спасен живот си струва“ за внедряването на програми за автоматична дефибрилация в България. Всяка година над 5000 души у нас умират от сърдечен арест. Според проф. Петров, за да обърнем статистиката, поне 10% от населението трябва да бъде обучено да дава максимално бързо първа помощ. Така с голяма вероятност може случаен свидетел на сърдечен арест да се окаже обучен да оказва първа помощ и пострадалият да бъде спасен. За целта се работи и по инсталиране на максимално много автоматични външни дефибрилатори на обществени места, като е създадена и „пътна карта“ за внедряване на програмата на територията на София, която вече е одобрена от Общинския съвет.