0

Б ългария разполага с тестове за доказване на т.нар. маймунска шарка. Това съобщи пред „Телеграф“ проф. Тодор Кантарджиев. „Прави се PCR тест, като се взима или материал от мехурче по кожата, или гърлен секрет“, посочи експертът.

По думите му тази група вируси причинява засягане на повърхностния слой на кожата. „В миналото най-известния от тях е причинителят на едрата шарка“, посочи проф. Кантарджиев и допълни, че този тип вируси имат най-дълъг инкубационен период. „Препоръчва се 21 дни изолация, като в карантина е цялото семейство. Ако останалите членове не са заразени, те трябва да внимават да не използват общи прибори, кърпи, хавлии и т.н. с болния. Особено трябва да се внимава с прането, събирането на чаршафи и т.н. и да се пере на най-висока температура“, обясни още специалистът.

Симптоми

„Първоначалните симптоми не са характерни за заболяването и са сходни с тези при други вирусни инфекции - обща отпадналост, температура, главоболие. Те обаче продължават  не повече от 1-2 дни. Между 7-ия и 14-ия ден след заразяването се появява обривът. Това са едни мехурчета, които започват от лицето и след това обхващат цялото тяло, най-вече ръцете и краката“, посочи проф. Кантарджиев. Той изтъкна, че т.нар. маймунска шарка или треска е заболяване, известно още от средата на миналия век. „Вирусът е открит при маймуните, но обикновено резервоар са дребните гризачи - мишки и плъхове. При хората се регистрира от 1970 г., като взривове с повече от 172 заболели са регистрирани в Нигерия“, посочи още експертът.

Предаване

Засега не е доказан със сигурност начинът на предаване, но се предполага много близък контакт. В същото време има сравнително ниска контагиозност, защото данните от Великобритания показват, че от 50 контактували един се е заразил. Установените до момента случаи са сред предимно млади хора, като особено внимателни трябва да са мъжете“, посочи проф. Кантарджиев. Причината е, че по данни на СЗО мъжете, които правят секс с мъже, са сред основните заболели в Европа. Според специалистът по микробиология и епидемиология на инфекциозните болести рискът за нашата страна е нисък. „Важно е да не се всява паника. Трябва да се засили граничният контрол на пристигащите от Африка и държави, в които са регистрирани повече случаи“, посочи той. 

Гърция с първи случай 

Гърция регистрира първи случай на маймунска шарка при английски турист, съобщи службата за обществено здраве в южната ни съседка, цитирана от АФП. Английският гражданин и неговата спътничка са настанени в болница и са карантинирани, уточни службата. Лабораторните изследвания трябва да потвърдят диагнозата днес. Швейцария също съобщи за първи случай. Той е при жител на кантона Берн, който е бил изложен на вируса в чужбина. Белгия пък стана първата страна наложила карантина заради мамунската шарка. Израел също информира за случай със заболял 30-годишен мъж, който неотдавна се е върнал от Западна Европа. Междувременно СЗО съобщи за 92 потвърдени и други 28 предполагаеми случая на маймунска шарка в 12 страни.