0

С ветовната здравна организация (СЗО) добави два медикамента, предназначени да се справят с никотиновата зависимост, към своя примерен Списък на основните лекарства, предаде ДПА.

Световната здравна организация (СЗО) добави два медикамента, предназначени да се справят с никотиновата зависимост, към своя примерен Списък на основните лекарства, предаде ДПА.

Бупропион и варениклин - две лекарства, които не съдържат никотин, се прибавят към никотиновата заместителната терапия в списъка, предоставяйки алтернативни възможности за лечение на хора, желаещи да откажат тютюнопушенето, се посочва в изявлението, направено от СЗО.
Включването им в списъка ще подпомогне кампанията на здравната организация "Ангажирай се да се откажеш", която има за цел да накара 100 милиона души по света да спрат да пушат през следващата година.


Списъкът на основните лекарства се осъвременява на всеки две години. Понастоящем той включва 479 лекарства за възрастни и 350 за деца.
Списъкът съдържа лекарства, които според медицинските оценки са необходими за основни грижи за населението. Той служи като насока за здравните власти, които одобряват или набавят лекарства.
Правителствата без собствени регулаторни органи често се придържат към лекарствата, препоръчани от списъка, тъй като те вече са тествани от СЗО за безопасност, ефективност и добро съотношение между цена и качество.