0

О билни салати и поне по три плода дневно пазят от токсикация с великденски яйца по празниците. Това заяви водещият диетолог и университетски преподавател проф. Донка Байкова.

Обилни салати и поне по три плода дневно пазят от токсикация с великденски яйца по празниците. Това заяви водещият диетолог и университетски преподавател проф. Донка Байкова.

От менюто си трябва да изключил картофите и ориза. Ако човек е постил, не бива веднага да се нахвърля върху месото, козунаците и останалите лакомства. Първо трябва да изпие една чаша мляко поне 2 часа преди консумацията на тези продукти. След това хапването от тях трябва да става поетапно и да не се стига до преяждане. В противен случай, напълно възможно е да се отключат гастритни проблеми.

Кулинарните шедьоври трябва да бъдат разпределени на малки приеми през целия ден.

„Ако започнем празника с тържествена закуска, добре е в нея да включим филия козунак, но тя да бъде придружена или с чаша плодов сок, или с кафе, чай, цитронада. Не е добре да се комбинира с друга животинска храна, която до този момент е отсъствала от храната ни, в това число влизат и млякото и яйцата“, препоръчва проф. Байкова.

Това се налага, тъй като ензимните системи, предназначени за храносмилане на съответните съставки в сутрешната закуска, не са били активни дълъг период от време и ако се натоварят изведнъж, има риск от отключване на възпалителен процес и стомашно-чревен проблем.

По време на празничните трапези специалистът препоръчва по-малко алкохол и повече домашно приготвена цитронада, с парченца цитрусови плодове, с мента, джинджифил или джоджен. Така ще се постигне освежаване и подобряване на храносмилането.

Зеленчуковите гарнитури и салатите са ключът към здрав стомах по време на празниците. Чрез тях храносмилателната и ензимната системи по-лесно ще се справят с агнешкото месо и яйцата.

„Добре е да не се предозира с различни видове алкохол, защото това допълнително би натоварило храносмилателната система и в частност черния дроб и панкреаса. А те заедно със стомаха образуват една обща триизмерна храносмилателна система, която работи в синхрон, и ако само в един от органите да възникне проблем, и другите реагират с обостряне и поява на проблем, което би усложнило здравния ни статус по време на празниците.

Проф. Донка Байкова препоръчва на домакините да съставят менюто от по-рано и да включат в него здравословни продукти, като не се отклоняват от него, за да не направят „мечешка“ услуга на близките си.

Aко все пак, човек допусне да преяде и почувства неразположение от престояли яйца токсиколозите препоръчват да се вземе една лъжица или таблетка активен медицински въглен, разтворен във вода.