0

Р аздадени са допълнително 52 000 дози ваксини срещу морлиби за личните лекари и педиатри. Към момента на склад има други 10 000 дози. Това съобщи служебният здравен министър д-р Илко Семерджиев по време на конференция за разпространението и превенцията на туберкулозата, която се проведе в София. Още 152 000 ще бъдат предоставени следващата седмица, допълни той.

Министерството на здравеопазването контролира разпространението на морбили в страната, като за момента потвърдените лабораторно случаи са три, а за още два случая данните не са готови, посочи министър Семерджиев.

Мъжете с туберкулоза в България са два пъти повече от жените. Това съобщи д-р Тонка Върлева, ръководител на програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" и на програма "Превенция и борба с туберкулозата" по време на конференция за заболяването.

Най-много са те в област Видин. Там броят им превишава средният за страната и достига 38,4 на 100 000 души население. Като цяло обаче, в страната ни има спад на разпространението на болестта. През 2006 г. тя е била 39,1 болни на 100 000 души население, докато през миналата година е 21,3 на 100 000 души. През 2016-а пациентите с туберкулоза са 1 607.

Заболяването засяга най-често хора от най-бедните слоеве на обществото и затворниците, уточниха от МЗ.

Над 26 000 души от тези групи са преминали скрининг за риска от туберкулоза през миналата година. От тях 6 500 са лишени от свобода, над 5 500 са наркомани, бежанци, мигранти, скитащи деца и над 14 000 души от ромска общност.

Независимо, че това заболяване е с ниски показатели за нашата страна, все още остава относително висока заболеваемостта от него в Софийски, Плевенски, Монтански, Габровски, Врачански, Ямболски и Бургаски региони. В съседна Румъния разпространението на туберкулозата е много по-висока, отколкото в нашата страна. Сред страните от Европейския съюз с най-много заразени с бацила на жълтата гостенка са в Латвия, Литва, Естония и Румъния.

Д-р Тонка Върлева оттцете, че чрез Глобалният фонд и Световната здравна организация през последните осем години е осигурено лечението на 235 пациенти с мултирезистентна туберкулоза в специализираната болница в Габрово. Там е изграден и специално оборудван сектор, съобразен изцяло с мерките за контрол на инфекцията. Нуждаещите се от лечение през 2010 г. са били 50 пациенти с резистентна туберкулоза, а през 2016 г. те са двойно по-малко - 25 човека, показват данните на МЗ.