0

В се повече пациенти с поражения на периферната съдова система след прекаран Ковид търсят специализирана медицинска помощ. За това алармира началникът на Отделението по съдова хирургия в УМБАЛ „Софиямед“ д-р Димитър Николов.

Все повече пациенти с поражения на периферната съдова система след прекаран Ковид търсят специализирана медицинска помощ. За това алармира началникът на Отделението по съдова хирургия в УМБАЛ „Софиямед“ д-р Димитър Николов.

Водещият специалист изтъква, че при повечето от случаите на тези пациенти се касае за венозни тромбози, които могат да се лекуват консервативно по утвърдени протоколи, докато при артериалните- често се налага извършване на оперативни или инвазивни процедури за спасяване на крайниците от ампутация.

„Ковид инфекцията е свързана в много голям процент с тромботични усложнения. Това се определя както от дисфукция на кръвосъсирването, така и от прякото засягане от вируса на ендотела- вътрешната покривка на съдовите стени. Ето защо клиничната картина при нашите пациенти е разнообразна - от обширни запушвания на различни по калибър артерии и вени до засягане на най-малките съдове - капилярите. Най-често се наблюдават дълбоки венозни тромбози и белодробен тромбемболизъм. Следват усложненията на артериалната система, които според локализацията се проявяват като миокарден инфаркт, мозъчен инсулт или остра исхемия на крайниците. Нерядко срещаме и микротромботични оклузии, които се демонстрират с върхови некрози на пръстите на ръцете и краката, така наречените „covid- пръсти “.

Д-р Николов коментира, че повечето от пациентите са информирани за потенциалните съдови усложнения след прекарване на заболяването, поради което и често се обръщат към специалистите. Картината обаче след разрешаването на плановия прием в лечебните заведения е притеснителна, тъй като показва, че се е увеличил приемът на пациенти с декомпенсирани хронични заболявания, които поради страх от covid не са потърсили помощ в пика на епидемията.

„Така в момента лекуваме предимно много тежки и запуснати случаи, в краен стадий на заболяването, които на практика отново са спешни и представляват голямо терапевтично предизвикателство. За съжаление, въпреки полаганите усилия, нерядко се налага извършване на ампутации поради напреднали промени и закъсняла съдово-хирургична намеса. Ето защо апелирам всички пациенти, които имат периферни съдови заболявания или съмнения за такива, да потърсят специализирана помощ, независимо от епидемиологичната обстановка“, съветва специалистът.

Според него въведените ограничения заради пандемията са дали отражение и върху избора на лечение от страна на специалистите. Те все по-често прилагат ендоваскуларни методи при пациентите си, които до преди година щяха да бъдат лекувани преимуществено чрез отворени хирургични интервенции. Причина за това е бързия скок в развитието на технологиите, а другата - стремежа на лекарите да минимизират болничния престой, включително в реанимация и периоперативните усложнения.

Д-р Николов извършва консултативни прегледи в ДКЦ „Софиямед“ всеки понеделник от 15:00 до 16:40ч. с предварително записване на тел. 02 465 0000 или онлайн през платформата на Superdoc.bg.