0

Д есет дни с магнитни бури ни очакват през месец февруари. Най-силно и опасно за хората ще е слънчевото изригване в първия петък на месеца. Първото слънчево изригване ще е в началото на февруари и силата му няма да е голяма. Но пък ще съвпадне с началото на лунния месец. Това няма да донесе значителна вреда на здравето, но хората с високо кръвно налягане трябва да са особено внимателни. Ако почувстват някакво неразположение, желателно е да се консултират с лекуващия лекар.

Опасност

Първият петък от месеца обаче Земята ще бъде ударена от мощна буря. Експертите предполагат, че тя ще е с индекс 6 и вероятно ще прескочи прага на червеното ниво на опасност. Това ще доведе до допълнително натоварване на сърцето и кръвоносните съдове в мозъка, както и на ставите. Ето защо в периода 4-6 февруари трябва да избягвате прекомерната физическа активност и да прекарате този ден в най-спокойна атмосфера. След това мощно изригване ще се наблюдава ехо слънчеви лъчения, но силата на трептенията им няма да надвишава индекс 3 по сила. Въпреки това зависимите от времето хора могат да изпитат главоболие, виене на свят и изтръпване на крайниците, предупреждават медиците.

„Установено е, че магнитните бури влияят на човешкия организъм – най-вече на физиологични параметри като пулс, кръвно налягане, повишена напрегнатост, безсъние. Не можем да се предпазим, защото магнитното поле е навсякъде. Един от начините да намалим влиянието на смущение е да седим повече вътре в сгради, които имат железобетонни конструкции”, съветва доц. Петя Трифонова от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН. 

Препоръки

Следващата порция от геомагнитни атаки ще е в периода 10-14 февруари 2022 г. Очаква се тяхната сила да е с индекс от 3 до 4, като не би трябвало да се усетят от хората в добро здравословно състояние. Проблемът тук обаче не е толкова в силата на слънчевото излъчване, а в продължителността му. Тъй като става дума за пет поредни дни, някои хора с хронични заболявания – особено страдащите от мигрени, вероятно ще изпитат известен дискомфорт. Ето защо специалистите ги съветват да стоят повече у дома и да се запасят с необходимите им лекарства.

Кратка магнитна буря с нисък интензитет ще има и на 22 февруари. Тя обаче няма да е опасна за здравето на хората. Вероятно ще повлияе единствено на по-емоционалните хора, които ще са по-изнервени от обикновено. Медиците съветват да се пият някакви леки успокоително още сутринта, а денят да е посветен предимно на релаксиращи дейности, без активно физическо натоварване и стресови ситуации.

Предпоследният ден на месеца – 27 февруари, също ще е белязан от леки магнитни вибрации. За щастие според експертите те ще продължават само няколко часа. Малко вероятно е да се появят симптоми като главоболие и раздразнителност, но все пак хората с по-слаби нерви трябва да са особено внимателни и в последната за месеца неделя. Възможни са леки промени в настроението, затова хората трябва да си почиват, без да преяждат, да препиват и да се напрягат от дребни житейски неволи.