0

З лоупотребата с енергийни напитки може да доведе до внезапна сърдечна недостатъчност, пише британският вестник Express, позовавайки се на изследване на Anatolian Journal of Cardiology.
Този тип напитките са опасни поради високата концентрация на кофеин, получен от растението, известно като гуарана. Той съдържа двойна доза стимулант. Рискът от колапс на сърдечния мускул - внезапен сърдечен арест, се увеличава, когато човек смеси енергийната напитка с алкохол, алармират медиците. Органът спира заради тежка аритмия - патология, която нарушава честотата, ритъма и последователността на работата му. При това състояние мускулът бие твърде бързо или твърде бавно.

Ефекти

Познати са много странични ефекти, свързани с прекомерната консумация на кофеин, включително учестен пулс, сърцебиене, повишаване на кръвното налягане. Наблюдението показва, че сърдечните контракции са по-силни след консумацията на стимулиращата течност. Поради това учените стигат до заключението, че децата и хората с някои определени здравословни проблеми трябва да избягват подобни енергийни напитки.

Енергийните напитки, които съдържат кофеин, могат да променят начина, по който тупти сърцето, предупреждават експерти. Екип учени от Университета в Бон, Германия, наблюдават сърцата на 17 души час след като те са изконсумирали енергийна напитка. Анализът сочи, че свиванията на сърцето са по-енергични след  консумацията на подобна напитка. Учените обясняват, че количеството кофеин в енергийните напитки е до три пъти по-голямо в сравнение с останалите напитки като кафе или кола.

Джиндифилът укротява вълчия глад

Джинджифилът е истинска съкровищница на витамини и съдържа впечатляващо количество желязо, калий, магнезий и цинк.  Освен това полезният корен съдържа минимално количество калории. Джинджифилът има положителен ефект върху теглото, както е доказано от медицински изследвания. Коренът увеличава скоростта на окисляване на мазнините и намалява вълчия глада, което има положителен ефект върху индекса на телесната маса. Малко хора осъзнават, че джинджифилът е отлично средство срещу морска болест. Подправката потиска чувството на гадене и ограничава последиците от вестибуларната дисфункция. Джинджифилът също така намалява болката по време на менструалния цикъл, пише БГНЕС.

Отдавна е известно, че джинджифилът помага в борбата с инфекциозните заболявания. Чаша чай от джинджифил с мед и лимон е отлично средство за предотвратяване и лечение на настинки. Изследвания на датски лекари потвърждават, че джинджифилът е ефективен и при респираторни заболявания и инфекции на дихателните пътища.