0

М алко вероятно е неваксинираните хора, заразени с варианта "Омикрон" на новия коронавирус, да развият имунен отговор, достатъчен, за да ги защити от други варианти на вируса, съобщи Ройтерс, като цитира резултати от изследване.

За разлика от антителата, предизвикани от ваксините или от инфекции от други варианти на SARS-CoV-2, антителата след зараза с разновидностите на "Омикрон" BA.1 и BA.2 не неутрализират другите версии на вируса, установили учени при анализ на кръвни проби от заразени с "Омикрон".

Хората, заразени с "Омикрон" след три дози от иРНК ваксини, имат високи нива на неутрализиращи антитела срещу двете разновидности на "Омикрон", макар ефективността им да е по-ниска срещу по-ранните варианти на SARS-CoV-2, сочат резултатите от изследването, публикувани преди независима оценка от "Рисърч скуеър".

Сред хората, чиито имунни системи не са подготвени да разпознаят вируса чрез ваксинация или предишна инфекция, антителата след зараза с "Омикрон" са много специфични по отношение на съответния вариант на "Омикрон", но не регистрирахме почти никакви неутрализиращи антитела срещу други варианти на новия коронавирус, различни от "Омикрон", казват в имейл Карин Стясни и Юдит Аберле от Медицинския университет във Виена, Австрия.

Антителата след инфекция с варианта BA.2 на "Омикрон" е най-малко вероятно да защитават от инфекция с друга разновидност на коронавируса, добавят те. Изследването "подчертава значимостта от бустерни ваксинации за имунна защита".