0

Очите са онова сетиво, без което просто не можем. Те са нашата връзка със света в цялата му красота и многообразие. И сякаш точно за очите полагаме най-малко грижи. Гледаме в екрани по 10-11 часа на ден, а после, за да си починем, вперваме поглед в книгата или в телефона.

Здравето на очите е изцяло в наши ръце и всъщност това е най-хубавото. Всеки от нас, без значение от възрастта си, може още днес да започне да се грижи за очите си по-добре, за да му служат те по-дълго време.

Нужно е само да включите лесни упражнения за очи в ежедневието си и да приложите няколко полезни съставки в хранителния си режим. Ето как трябва да изглежда един здравословен режим за зрението.

20-20-20

Ако работите на компютър, очите ви са застрашени от изсъхване, а в дългосрочен план - от негативните ефекти на синята светлина. Когато се взираме в екрана, подсъзнателно спираме да мигаме и така лишаваме очите си от естествено овлажняване.

IStock

Спада и възможността за т.нар. акомодация на окото - способността на очите ни бързо да “превключват” от гледане на близко разстояние към гледане на далечно разстояние.

За всички тези проблеми помага правилото 20-20-20. На всеки 20 минути работа на компютър гледайте на поне 20 метра разстояние (през прозореца е най-лесно) в продължение на 20 секунди.

За да не забравите за тези кратки, но много полезни почивки, можете да си направите аларма на телефона или да използвате някое от многото приложения за компютър, които “замразяват” екрана и така ви карат да се раздвижите.

Фитнес за очи

С тези упражнения ще тренирате фините мускулчета, които движат очите. Затворете клепачи и движете очите си от дясно наляво, сякаш се опитвате да погледнете нещо встрани, но без да въртите глава.

IStock

След това “гледайте” максимално нагоре и максимално надолу. Повтаряйте тези движения три пъти и ги правете по 3-4 пъти дневно.

Хранене за здрави очи

Точно както здравото тяло е резултат от движения и правилно хранене, така и здравето на очите зависи както от упражненията, така и от полезни хранителни вещества.

За остро зрение, за здрава ретина и за предотвратяване на макулната дегенерация в напреднала възраст, лекарите препоръчват редовен прием на каротиноиди като лутеин, зеаксантин, бета-каротин. Те обикновено се съдържат в оранжевите и червените плодове и зеленчуци, но в прекалено малки количества, за да се постигне превантивен или терапевтичен ефект.

Един от подходите, които също може да предприемете е приемът на хранителни добавки, които да спомогнат за поддържане на добро зрение. Пример за такавa добавка е Лувалик – спомага за остротата на зрението и контрастната чувствителност, благодарение на ликопена и лутеина, който съдържа. В помощ е за забавяне на развитието на катаракта (перде) на очите при възрастните хора, а при младите - съхранява остротата на зрението въпреки работата на компютър и взирането в екрани.

Тези съставки имат противовъзпалително действие и укрепват малките кръвоносни съдове на очите. Допринасят и за предпазване на очите от вредните УВ лъчи.

Нека обобщим - редовна почивка от екраните (правилото 20-20-20), ежедневни упражнения за очите и добавки с лутеин и ликопен ще подобрят състоянието на очите ви само след 3 месеца. Просто бъдете постоянни, очите са най-ценното ни сетиво.